Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkesinin herhangi bir askeri ittifaka üye olmamasını öngören "bağlantısız ülke" statüsünün iptaline ilişkin yasayı imzaladı.

Poroşenko, 200'den fazla gazetecinin katıldığı basın toplantısında, daha önce parlamento tarafından kabul edilen "bağlantısız ülke" statüsünün iptaliyle ilgili yasayı onayladı.

"Ukrayna, 2010 yılında 'bağlantısız ülke' statüsünü alarak, kendi silahlı kuvvetlerini yok ederek stratejik ve büyük bir hata yapmıştı" diyen Poroşenko, şöyle konuştu:

"Avrupa Birliği ve NATO kriterlerine uyması için ülkede reformlar yapılması gerekiyor. Ukrayna'da bu standartlar yüzde 99 oranda uymuyor. Ukrayna, bu kriterlere uyması için gereken yakın 5-6 yıl içerisinde, Ukrayna halkı NATO'ya üyeliği meselesini kendisi belirleyecektir."

Poroşenko, doğudaki durumun ve Rusya ile ilişkilerin barışçıl çerçeveden çıkması durumunda Ukrayna'nın askeri savaş durumu ilan edeceğini dile getirdi.

"Doğudaki sorunun sürmemesi için çaba gösteriyoruz"

Doğudaki sorunun askeri çözümü olmadığını vurgulayan Poroşenko, ülkenin doğusundaki halkın yüzde 70'inin Ukrayna bünyesinde yaşamak istediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Doğudaki sorunun sürmemesi için çaba gösteriyoruz. Donbas'ta yaşayan ahalinin yüzde 70'i Ukrayna bünyesinde kalmak istiyor. Eğer, bugün bir yerde Ukrayna bayrağı yok ise Ukrayna'nın finanse etmesi de olmayacaktır. Ayrılıkçılar da bunu sağlayamaz. Ayrılıkçılar, sadece Rusya'dan destek almayı planlıyor ama burası ne Transdinyester ne de Osetya..."

Doğudaki ayrılıkçılar ve Rus askerlerine saldırı düzenlemeleri için Ukrayna silahlı kuvvetlerinin yeterince güçlü olmadığını kaydeden Poroşenko, Ukrayna ve Rusya ordularının güç orantısının eşit olmadığını dile getirdi.

Kırım'ın bloke edilmesinin söz konusu olmadığını ve Kırım'a binek araçların gidip geldiğini kaydeden Poroşenko, "Sadece, Ukrayna güvenlik endişesinden dolayı bazı tedbirler aldı. Şu anda, terör tehlikesi ortamında güvenlik önlemleri alınmadan tren ve otobüs seferleri yapılamaz" ifadelerini kullandı.

Bugün itibarıyla Ukrayna'nın Rusya'dan elektrik ithal etmeye başladığını kaydeden Poroşenko, ayrıca, Ukrayna'nın Kırım'a elektrik enerjisi sevkıyatını durdurmasına karşı olduğunu da belirtti.

"Şu anda Rusya, kendine gelme süreci yaşanıyor"

Rusya halkının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ekibinin Ukrayna'ya yönelik politikasına verdiği desteğin giderek azaldığını savunan Poroşenko, şöyle konuştu:

"Rusya, bu saldırganlığı ile çok sorumsuzca bir adım attı. Ukrayna, bu saldırganlık karşısında büyük bir bedel ödüyor. Rusya da, bu sorumsuzluğu için kendi bedelini ödüyor. Şu anda Rusya, kendine gelme süreci yaşanıyor. Bu iyi bir süreç. Çünkü, hiç kimsenin bu savaştan menfaati olmamalı."