Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, merkez bankasının fiyat istikrarı korunma görevini yerine getirememesine yönelik risklerin 6 ay önceye göre yükseldiğini söyledi. Draghi gerekli hale gelmesi halinde 2015 başında harekete geçmeye hazır olunduğu ifadesini yineledi.

Reuters'ın haberine göre Draghi, Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’a verdiği röportajda politikacıların gerekli reformları gerçekleştirmeleri, vergi yüklerini düşürmeleri ve Euro Bölgesi toparlanmasını desteklemek için bürokratik formaliteleri azaltmaları çağrısında bulundu. Draghi Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmanın “kırılgan ve istikrarsız” olduğunu vurguladı.

Euro Bölgesi’de sınırlı bir deflasyon riskinin olduğunu dile getiren merkez bankası başkanı enflasyonun fazla uzun bir süre aşırı düşük seviyede kalması ve bu durumun enflasyon beklentilerini aşağı çekmesi halinde AMB’nin görevini yerine getirmek için harekete geçmesi gerekeceğini ifade etti.

Draghi, “Fiyat istikrarına ilişkin görevimizi yerine getiremememize yönelik riskler 6 ay önceye göre daha yüksek seviyede. Düşük enflasyonun uzun süreli seyrine karşı harekete geçmemiz kaçınılmaz hale gelirse 2015 yılı başlarında alabileceğimiz önlemlerin miktarı, hızı ve kompozisyonu üzerinde düzenlemeler yapmak üzere teknik bir hazırlık içerisindeyiz. Yönetim Kurulu’nda bu konu hakkında görüş ayrılığı yok.” dedi.

Draghi AMB’nin kullanacağı araçlar arasında ülke tahvili alımlarının da bulunduğu sözlerine ekledi.