Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Shanghai Securities News’un haberine göre Çin Merkez Bankası (PBOC), bankaların kredi-mevduat oranlarını hesaplama şeklini bankalar arası mevduatları ve kredileri ilk kez kapsama alarak değiştirdi.

Merkez bankasının istatistik departmanı yöneticisi Sheng Songcheng’ın açıklamalarına göre bankaların bankacılık dışı finans kurumları için tuttuğu tasarruflar, mevduat olarak sınıflandırılacak. Buna göre finansal leasing firmalarını da içeren söz konusu kurumlara bankalar tarafından verilen kredi olarak sayılacak.

Kredi mevduat oranı tanımının genişletilmesi, bankalara kredileri genişletme olanağı verirken, hükümetin fonlama maliyetlerini düşürme çabalarına ve ekonomiye destek sağlayabilir. Mevduatların yüzde 75’inden fazla kredi veremeyen bankalar, hane haklıları ve şirketlerden gelen para için rekabetin artması ile birlikte fonlama için bankalar arası piyasaya bağımlı hale geliyor.

Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) kredi-mevduat hesaplamasını genişleteceği beklentileri Başbakan Li Keqiang’ın 19 Kasım’da yaptığı açıklamanın ardından yükseldi. Li, hükümetin oranı daha esnek hale getireceği ve kredi yönetimi geliştireceği açıklamasında bulunmuştu.