Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, Haziran 2012'den bu yana görülen en yüksek artışı kaydetmesinin ardından, ABD ham petrol üretiminin artmasının, fiyatları 5,5 yılın en düşük seviyesine indiren küresel arz fazlasının devam edeceğine dair işaretleri çoğaltması ile gerilemeye devam ediyor.

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) vadelileri New York'ta yüzde 2.7’ye kadar değer kaybetti. EIA verilerine göre geçtiğimiz hafta ABD’nin petrol üretimi günlük 9.19 milyon varile ulaşarak, Haziran 1982’ten bu yana en büyük petrol üretim hızına ulaşıldığı belirlendi. İsviçre Merkez Bankası, ülkedeki borç krizine bir önlem almak için euro karşısındaki minimum kur uygulamasını sonlandırdı.

Petrol fiyatları, ABD’deki kaya gazı üretiminin artması, OPEC üyelerini petrol üretimi durdurmayacaklarına dair açıklamalar yapması ve Kuveyt’te günlük 1.8 milyon varil arz fazlasının oluşması ardından geçen sene yüzde 50 oranında değer kaybı yaşamıştı.

Petrol fiyatları, boğa piyasasının üretimlerin arttırmasını sağlaması ve güçlü gözüken doların yatırımcıların cazibesini çekmesinin ardından bu haftaki emtia düşüşlerinde ana sebep oldu. 22 enerji, tarım ve metal ürününü izleyen Bloomberg Emtia Endeksi, dün 2002’den bu yana görülen düşük düzeye geldi. OPEC, bugün ilerleyen saatlerde aylık raporunu yayınlayacak.

Saxo Bank emtia analisti Ole Hansen,” İsviçre Merkez Bankası'nın bu kararı, piyasalardaki riskleri azaltmakla beraber petrol fiyatlarında değer kaybına, altında ise artışlara yol açabilir” dedi.