Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman dergisi Der Spiegel, Avrupa Merkez Bankası(AMB) Başkanı Mario Draghi'nin parasal genişleme planları konusunda Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'ı bilgilendirdiğini ve tahvil alımının ülke merkez bankaları aracılığı ile yapacağını iddia etti.

Spiegel'in kaynak belirtmeden bugün yayımladığı haberde, üye ülkeler arasında risk aktarımı olmasını önlemeye çalışılan planda, AMB'nin sermaye kriteri ile uyumlu alımlar yapılmasını ve her ülke tahvilinde yüzde 20 ila 25'lik bir sınırlama uygulayacağı iddiaları yer aldı. Derginin haberine göre, tahvilleri yeterli kriteri sağlamadığı gerekçesiyle Yunanistan programa dahil olmayacak.

AMB sözcüsü konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Alman hükümet sözcüsü ise, Merkel ile Draghi'nin 14 Ocak'ta olağan bir görüşme için bir araya geldiklerini belirtti ve konuya ilgili görüş bildirmedi.

Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, Spiegel'e yaptığı açıklamada, merkez bankası başkanlarına henüz resmi bir teklifin sunulmadığını aktardı. Knot Spiegel'e verdiği röportajda hane halkının harcamaları ertelediğine dair bir işaret görmediğini belirtti. Knot ayrıca, merkez bankalarına parasal genişlemeyi uygulama görevi verilmesini destekleyeceğini ifade etti.

Knot "Her merkez bankasının kendi ülke tahvilini alması halinde, mali riskin istenmeyen şekilde dağılma tehlikesi daha az olur. Kararların, Euro Bölgesi politika yapıcılarının söz sahibi olduğu AMB bilançosunun arkasından alınmasını engelemeliyiz" diye konuştu.