Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yüksek faizlerin katlanılabilir olmadığını belirterek, "Bunun karşısında susmak da bence suça alet olmaktır" dedi.

Zeybekci, düşünce platformu "Fikir Sofrası"nın Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Liechtenstein Sarayı'nda düzenlediği toplantının ardından, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimi ile ilgili değerlendirmelerine sonuna kadar katıldığını belirten Zeybekci, bu konuyu son bir yıldır yüksek sesle dile getirdiklerini söyledi.

-"(Faiz oranları) Kabul edilebilir değil"

ABD'deki gelişmelerden kaynaklanan, başka ülkelerinin yaşadığı faiz artışı ile ilgili endişeyi Türkiye'nin duymaması gerektiğini ifade eden Zeybekci, "Kaldıki son haftalarda o ülkeler dahi faiz indirimine giderken, Türkiye'nin 2015 ile ilgili bütün beklentileri son derece pozitif hale dönüşürken, Türkiye'nin yüksek faize katlanan dünyadaki en üst düzeydeki ülkelerden birisi olarak devam etmesi kabul edilebilir değildir" diye konuştu.

"Hiç zaman kaybetmeden acilen faiz indirimine gitmemeiz gerekiyor" diyen Zeybekci, Avrupa ve İsviçre merkez bankalarının açıklamalarının "beklenen şeyler" olduğunu aktardı.

-"Susmak da bence suça alet olmaktır"-

Zeybekci, Türkiye'nin üçüncü defa faiz indirimi oranlarını konuşuyor olması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi birinci, faiz indirimi olsun mu olmasın mı bunu konuşuyoruz. Beklenti enflasyonu yüzde 6'nın altına inmiş 2016 itibarıyla. 2015 yılında halen reel faiz, yani insanların, şirketlerin, firmaların, yatırım ve üretimi artırmasını beklediğimiz üreticinin katlandığı kredi faizleri yüzde 14'ler seviyesinde, reel faiz yüzde 8'ler seviyesinde şu anda. Bu, katlanılabilir değildir. Bunun karşısında susmak da bence suça alet olmaktır. Onun için Türkiye'nin bir an önce şu faiz döneminden geçmesine inanıyorum. Merkez Bankamızında piyasayı, dünya piyasasını bırakın, Türkiye piyasasını arkadan takip eden o pozisyonundan, piyasayı önden yönlendiren bir noktaya geçmesi gerektiğine inanıyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte Türkiye'nin bu yönde olumlu gelişmeleri artık yaşayacaktır diye düşünüyorum."