Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisselerinin çoğu, Güney Kore sanayi şirketlerinin yükselmesi ile değerleniyor. Sanayi şirketlerindeki yükseliş ham madde üreticilerindeki düşüşleri dengeledi. Von, iki yılın en düşük seviyesine yöneldi.

Samsung C&T Corp. ve Cheil Industries Inc. hissedarların Cuma günü birleşme ile ilgili oylama yapması öncesinde Seul’da yüzde 3’ten fazla prim yaptı. Şanghay Bileşik Endeksi, piyasanın yaklaşık yüzde 25’inde işlemlerin askıya alınması ile iki günlük düşüşün ardından dalgalandı. Güney Kore’nin en büyük çelik üreticisi Posco, karının gerilemesinin ardından 9 yılın en düşük seviyesine indi. Von dolar karşısında yüzde 0.5 zayıfladı. Tayland bahtı 6 yılın en düşük seviyesine geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saati ile 13.47’de 937.99 puanda yatay seyretti. Endekste 262 hisse yükselirken, 215 hisse geriledi. 10 günlük fiyat dalgalanmalarının göstergesi Temmuz 2013’ten bu yana en yüksek seviyeye yakın bir seyir izledi. Çin’de volatilite şirketlerin işlemlere yeniden başlaması ve hükümetin hisse senedi piyasasını destekleyici önlemleri sürdürmesi ile yükseliyor. Fed Başkanı Janet Yellen, ABD’de fazilerin bu yıl artırabileceğini yineledi.

BDO Unibank Inc. baş piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, “Piyasa volatil seyre devam ediyor. Piyasadaki temel yönlendiriciler ABD’de para politikasının normalleşmesi beklentisi ve Çin’in toparlanmayı sürdürmesi ile ilgili belirsizlik. Yunanistan da bir engel teşkil ediyor. Soru reformların uygulanıp uygulanmayacağı” dedi.