Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Apple Inc., analist tahminlerinin altında kalan iPhone satışları ve gelir beklentisinin ardından sermaye harcamaları görünümünde 1 milyar dolar kesintiye gitti.

Kaliforniya merkezli şirket, üretim araçları, veri merkezi ve perakende hizmetlerini de içeren harcamaların bu mali yılda 12 milyar dolar olacağını açıkladı. Bu rakam şirketin önceki tahmininin yüzde 8 aşağısında kaldı. Bloomberg’in derlediği verilere göre 2014 mali yılında harcama tahmini 9.6 milyar dolardı.

Apple, başta en büyük ikinci pazarı olan Çin olmak üzere küresel alandaki perakende mağazalarını artırma yoluna gidiyordu. Ayrıca uzay gemisi şeklindeki yeni merkezi için de 5 milyarlık dolarlık bir harcaması vardı. Şirket bu yıl itibariyle akıllı saat satışlarına başladı. Böylece 2010 yılında satışına başlanan iPad sonrası ilk kez yeni bir ürün hattına giriş yapmış oldu.

Şirket açıklamalarına göre harcamalardaki düşüşün nedeni yeni bir üretim planlaması değil. Asıl neden üretim ve tesis araçlarındaki hizmet verim hesaplamaları.

Salı günü açıklanan ve hayal kırıklığı yaratan iPhone satış rakamları akıllı telefon piyasasındaki taleple ilgili endişeleri artırdı. Apple hissesi New York’ta yüzde 4.2 geriledi ve bu son 18 ayın en büyük düşüşü olarak kaydedildi.