EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE), dokuz üyeden yalnızca birinin faiz artışı yönünde oy kullandığını açıkladı. BOE düşen enerji fiyatları ve sterlinin güçlenmesi nedeniyle kısa vadeli enflasyon tahminini indirdi.

Politika faizini rekor düşük oran olan yüzde 0.5'te bırakma kararı 8-1 alınırken, ekonomistler en az iki üyenin sıkılaşma yönünde oy kullanacağını tahmin etmişti. Para Politikası Kurulu'nun tutanakları, bazı üyelerin enflasyona yukarı yönlü riskler olduğunu düşündüklerini ortaya koysa da, kurul altı yıldır yürürlükte olan acil durum teşvikinin ne zaman kaldırılmaya başlanacağı noktasında ikiye ayrılmış durumda.

Tutanaklar, Başkan Mark Carney'in "Süper Perşembe" diye adlandırdığı yeni iletişim politikası çerçevesinde ilk defa kurulun kararı ile birlikte yayınlandı. BOE ayrıca çeyreklik enflasyon raporunu da açıkladı. Raporda yakın vadede enflasyonun düşük kalacağı beklentisi yer alırken, enerji fiyatlarında son dönemde yaşanan hareketin en azından 2016 ortalarında kadar etkili olacağı ifade edildi.

BOE'nin enflasyon tahmini bu yıl için ortalama yüzde 0.3 düzeyinde gerçekleşirken, 2016'da yüzde 1.5 oldu.

Advertisement