KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, 9 üyenin 8'inin faizleri hali hazırdaki düşük enflasyonla birlikte artırmanın mümkün olmadığına karar vermesinin ardından, fiyat artışının sınırlı kalacağı tahmininde bulundu.

BOE Başkanı, görünümün faiz artışıyla uyumlu olduğunu belirterek, zamanı gelince adım atılacağının sinyalini verdi.

Faiz artışının zamanlamasının önceden kesin olarak bilinemeyeceğini ifade eden Carney, "Sıkılaşma ekonomik gelişmelerin ve ihtimallerin bir sonucu olacak. Kısaca verilere bağımlı olacak" diye konuştu.

Politika faizini rekor düşük oran olan yüzde 0.5'te bırakma kararı 8-1 alınırken, ekonomistler en az iki üyenin sıkılaşma yönünde oy kullanacağını tahmin etmişti. Para Politikası Kurulu'nun tutanakları, bazı üyelerin enflasyona yukarı yönlü riskler olduğunu düşündüklerini ortaya koysa da, kurul altı yıldır yürürlükte olan acil durum teşvikinin ne zaman kaldırılmaya başlanacağı noktasında ikiye ayrılmış durumda.

Güvercin açıklama

UBS Ekonomisti David Tinsley "Oldukça güvercin bir açıklama. En büyük sürprizlerden biri de ücret artışını olumlu algılamamış gözükmeleriydi" dedi.

Sterlin dolar karşısında yüzde 0.5 gerileyerek Londra saati ile 13:21'de 1.5523 oldu. 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 1.97 seviyesindeydi.

Capital Economics Ekonomisti Samuel Tombs konuya ilişkin "Açıklamalar faiz artışının kısa zamanda gerçekleşmeyeceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Advertisement