KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

Altın, Eylül ayında gerçekleştirilmesi beklenen Fed'in faiz artırımının yatırımcılarca fiyatlara yansıtıldığına ilişkin spekülasyonla, bir haftanın en yüksek seviyesi yakınında tutundu.

Altının, Commerzbank AG'nin bugünkü raporuna göre, faiz artırımlarının başlangıcı ve hızına ilişkin belirsizliğin azalması ile birlikte, değer kazanması bekleniyor. Altın son yedi haftadır değer kaybderek 11 yılın en uzun haftalık kayıp dönemini gerçekleştirirken, fiyatlar Cuma günü, istihdam verisinin iyi çıkması ve faiz artırımı için durumu güçlendirmesine karşın yükseldi.

Altın, yüksek borçlanma maliyetlerinin doların değerini artıracağı endişesi ile geçen ay son beş yılın en düşük seviyesine inerken, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Faiz artışları, yatırımcısına tahvil ve hisse senetleri gibi varlıklarda olduğu gibi faiz ödemesi yapmayan ya da getiri sağlayamayan altının cazibesini azaltıyor.

Londra'da Natixis SA analisti Bernard Dahdah, "Asya'daki mevsimsellik olsun, kur hareketleri olsun ya da ABD faiz artırımı, tüm bunlar fiyatlara yansıtıldı," dedi ve "Altın muhtemelen Eylül ayına kadar yatay seyredecek ve ardından 1,000 doların altına gerileyebilir. ABD faiz artırımının hızı konusunda piyasayı şaşırtmazsa, fiyatlarda ani düşüş görmeyiz" şeklinde görüş belirtti.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek, New York saati ile 07:24'te ons başına 1,095.30 doalrda kaldı. Kontrat Cuma günü 1,098.90 dolar ile 31 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Spot altın yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,095.10 dolara ulaştı.

Metal Cuma günü, ABD hisse senetleri ve dolar göstergesindeki güçlenmenin zayıflaması ile değer kazandı. ABD'de Cuma günü Çalışma Bakanlığı'nca açıklanan tarım dışı istihdam verisi Temmuz ayında 215,000 arttı ve önceki iki ayın verisi yukarı yönde revize edildi. Fed, ekonomik büyümeyi desteklemek için gösterge faizi 2008'den bu yana sıfır seviyesi yakınında tutuyor.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki altın miktarı, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 17 günün 16'sında geriledi. Varlıklar Cuma günü 2 ton düşüşle 1,511.8 tona indi.

Eylül vadeli gümüş yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 14.855 dolara çıktı. Ekim vadeli platin yüzde 0.8 yükselişle ons başına 970.20 dolara ulaşırken, Eylül vadeli palladyum yüzde 0.5 değer kazanarak ons başına 600.05 dolara çıktı.

(16:30'da güncellendi)

Advertisement