KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(09:50'de güncellendi)

Dolar, kendisini son 10 yılın en yüksek seviyesinin yakınına taşıyan ve iki yılı aşkın süredir eşsiz bir azimle dolar yatırımlarını artıran spekülatörlerin desteği ile grçekleşen rallinin kazancını koruyor.

Dolar göstergesi Pazartesi günü, vadeli işlem traderlarının Fed'in dokuz yıl sonraki ilk faiz artırımını bir sonraki toplantısı olan Eylül'de gerçekleştirme olasılığını yüzde 50'nin üzerinde görmesi ile birlikte, fazla değişmedi ve 2004'ten bu yana en yüksek seviyenin yalnızca yüzde 1 uzağında kaldı. Büyük spekülatörler ve hedge fonları, doların yükseleceği beklentisi ile açtıkları pozisyonları 4 Ağustos haftasında da artırarak yedi hafta üst üste yükseltti. Bu Mart 2013'ten bu yana en uzun haftalık artış serisini işaret ediyor.

Dolar 10 gelişmiş ülke para biriminin tümü karşısında, Fed Başkanı Janet Yellen'ın faiz artırımına bu yıl gidilmesini beklediğini açık bir biçimde vurgulaması ve diğer ülkelerde uygulanan gevşek para politikası ya da büyük çaplı teşviklerin bu ülkelerin para birimlerinin büyük çoğunluğunun değer kaybetmesine neden olması ile birlikte, bu yıl son birkaç yılın en yüksek seviyelerini gördü.

Tokyo'da Brown Brothers Harriman & Co. başkan yardımcısı Masashi Murata, "Para politikalarındaki farklılaşma doalrın sürdürülebilir alım trendne destek olacak," dedi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi 7 Ağustos'ta, ABD Cuma günü açıklanan istihdam verisinin artışını sürdürmesi ve işsizlik oranının yedi yılın en düşük seviyesinde kalmasının, ekonominin faiz artırımının getirdiği sıkıntıları aşacak denli güçlü olduğu beklentilerini kuvvetlendirmesinin ardından 1,220.25 seviyesine ulaştı. Endeks 13 Mart'ta 1,222.12'den kapandı ve bu, endeksin başladığı 2004 yılı sonundan bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

Endeks Pazartesi günü Londra saati ile 07:12'de fazla değişmeyerek 1,212.23 puanda kaldı. Dolar yen karşısında yüzde 0.1 yükselerek 124.40 seviyesine çıkarken, Avustralya doları karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 73.97 seviysine geldi.

(09:50'de güncellendi)

Advertisement