KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, Çin yuanının devalüe edilmesinin, dünyanın en büyük emtia tüketicisi olan Çin’in yakıt talebini artıracağı beklentisi ile kayıplarını geri aldı.

Brent vadelileri, yüzde 0.9 kadar düşmesinin ardından yatay seyretti. Dünyanın ikinci büyük petrol tüketicisi Çin, ihracattaki düşüşe tedbir olarak, yuanın referans kurunda son 20 yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Bu kararın ardından, ham petrol, ilk önce diğer emtia ile birlikye değer kaybetti.

Petrol, fiyatların ayı piyasasına girmesine neden olan küresel arz fazlasının süreceği beklentisi ile Haziran ayında gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 25 düşmüştü. 22 ham maddeyi içeren Bloomberg Endeksi, Çin'de yavaşlayan talep işaretleri ve arzdaki artış ortamında, Temmuz ayında 2011 yılından bu yana en büyük aylık kaybını gerçekleştirdi.

Londra’da Sucden Financial Ltd. kıdemli araştırma analisti Myrto Sokou “Petrol fiyatları başlangıçta Çin’in  devalüasyon kararının ardından baskı altında kaldı. Fakat görünen o ki, bu durum kolaylıkla özümsendi ve piyasa tekrar yukarı hareketlendi. Bu da piyasadaki yukarı ivmeyi gösteriyor” şeklinde konuştu.

Eylül vadeli Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 4 sent düşerek yerel saat ile 9:48’de varil başına 50.37 dolara indi. Fiyatlar Pazartesi günü 1.80 dolar yükselerek 50.41 dolara tırmandı. Avrupa gösterge petrolü WTI 'a göre 5.58 dolar primle işlem gördü.



Advertisement