KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya Altın Konseyi’ne göre, Çin’den sonraki en büyük tüketici olan Hindistan’daki altın tüketicilerinin metalin ucuzlamasına bağlı olarak yılın ikinci çeyreğinde satışları arttırması bekleniyor.

Hindistan Başbakan Yardımcısı P.R. Somasundaram Mumbai’de Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “İkinci çeyrek bu yıl düşük fiyatlardan ve çok kötü olmayan muson senaryolarından ötürü çok iyi geçecek. Konsey, altın kullanımını teşvik eden sanayi kuruluşu, ülkenin talebinin 900 ton ile 1000 metrik ton arasında olduğunu tahmin ediyor.

Festivaller Eylül ayınıun sonunda başlıyor ve Kasım’da düğün sezonunun açılmasıyla doruğa ulaşıyor. Muson yağmurları normalin altında seyrederken çiftçiler daha fazla mahsul elde etmek için daha büyük bir alana ekim yaptılar. Talebin yüzde 60’ı kırsal bölgelerden gelmekte.

Somasundaram’a göre geçen sene fiyatlarda her 10 gram başına 26,014 rupiyle yüzde 9’luk bir düşüş geçtiğimiz aylarda ihtiyatlı davranan alıcıları satın almaya teşvik ediyor.

Hindistan’da tüketici talebi yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 7’lik düşüşle 346.2 tona indi. Hareketli hisse senedi piyasa yatırımcıları cezbederken, kırsal kesimin ekonomisi daha zayıftı ve satış için birkaç şanslı gün vardı.

Konsey, Nisan’dan Haziran ayına kadar olan ithalat oranı yüzde 1 ile geçen seneye oranla 205 ton düştüğünü söylüyor. Raporda, ülke Nisan ve Mayıs aylarında tüketimden çok üretim gerçekleştirmiş olduğu, üretim fazlasının stokları durgunlaştırdığı ve yılın ikinci çeyreğiyle birlikte talebin artmasıyla stokların erimesinin beklendiği ifade ediliyor.

Ülkede 2014’te 811.1 tonluk talebe karşılık 891.5 ton üretim yapılmış. Resmi olmayan üretim miktarının üçüncü çeyrekte düşmesiyle yerel fiyatların düşmesiyle kaçakçılığa daha az geçit verdiği söyleniyor.

Advertisement