KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11.45'te güncellendi)

Altın, Çin’in rezervlerini artırması ve milyarder Stan Druckenmiller’in altın alımı yapmasının ardından Haziran ayından bu yana ilk haftalık yükselişi kaydetti ve kazançlarını genişletiyor.

Spot altın yüzde 0.4 değerlenerek Singapur saati ile 14.42’de ons başına 1,119.20 dolara geldi. Kıymetli metal, Çin’in 11 Ağustos’ta yuanı devalüe etmesinin ardından geçtiğimiz hafta yüzde 1.9 değer kazandı. Çin’in girişimi güvenli liman olarak görülen altına talebi artırdı. Altın Mayıs ayından bu yana en büyük haftalık yükselişi kaydetti.

Çin Cuma günü açıkladığı veri ile altın varlıklarını Temmuz ayında yüzde 1.1 artırdığını belirtti. Ülke 6 yıldır altın stokları ile ilgili veri yapmamıştı. Konu ile ilgili ilk açıklama bir ay önce gelmişti. Verilere göre Çin, altın varlıklarını 2009’dan bu yana yüzde 57 genişletti. George Soros’un eski baş stratejisti Druckenmiller, Hazirab ayı sonunda SPDR Gold Trust’tan 323.6 milyon dolar değerinde hisse satın alımı yaptı. Fed’ın toplantı tutanakları Çarşamba günü açıklanacak. Tutanaklar faiz ratırımı zamanlaması ile ilgili ipucu vererek dolar etkileyebilir.

Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, “Bu noktada doların yönü altının nereye gideceğini belirleyecek” dedi.

Druckenmiller ikinci, çeyrek dönemde altın alımı yaptı. Milyarder hedge fonu yöneticisi John Paulson ise 2 yıldan bu yana ilk kez varlıklarını azalttı. Para yöneticileri New York Comex’te üst üste 4. haftada da altında net kısa pozisyonları sürdürdüler. Uzman altın tahmincileri kıymetli metaldeki rallinin uzun ömürlü olmayacağını öngörüyor.

Aralık vadeli altın vadelileri yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,118.40 dolardan alıcı buldu.

Spot gümüş, yüzde 0.4 değerlenerek ons başına 15.3080 dolardan işlem gördü. Cuma günü yüzde 1.2 gerileme kaydetmişti.

Spot platin yüzde 0.7 güçlenerek ons başına 998.75 dolar oldu. Paladyum yüzde 0.3 artış ile ons başına 620.30 dolardan işlem gördü.

(11.45'te güncellendi)

Advertisement