Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin'de üreticilerin arz kesintisine gitmesinin fiyatları yeterince desteklememesi ve Fed açıklamalarıyla dolarda değer kazancı sonrası diğer metaller ile birlikte değer kaybetti.

Özellikle elektrik kablolarında yoğun olarak kullanılan bakırın fiyatı Londra'da yüzde 0.6 düştü. Bakır, Çarşamba günü de yüzde 1.5 değer kaybetmişti. Bakır, Şanghay saati ile 11:42'de, tonu 4,535.5 dolardan işlem görüyordu. Bu fiyat, bakırın geçen ay gördüğü altı yılın en düşük seviyesinin 100 dolar üzerinde bulunuyor. Çinko fiyatı yüzde 0.9, nikel yüzde 1.9, alüminyum ise yüzde 0.8 düştü.

Fed Başkanı Yellen, Çarşamba günü, 0'a yakın faiz dönemini fazla uzatmanın ileride, Fed'in faiz artırımlarını daha hızlı yapmasına neden olabileceğini söyledi. Bu durumun finansal piyasalara ve altı yıllık genişleme sürecine zarar vereceği belirtildi. Dolar ikinci gün üst üste yükselirken, emtialar baskı altında, altın 2010'dan bu yana en düşük seviyesinde bulunuyor. Avrupa Merkez Bankası(AMB), Perşembe günü toplantısında yeni teşvik politikaları açıklayabilir.

Sydney'de CMC Markets Asia Pacific'ten Ric Spooner "Yellen'in konuşması, Fed'in önümüzdeki toplantıda daraltıcı para politikasına geçeceğine ilişkin kuşkuları daha da azalttı. Ayriyeten, AMB toplantısı öncesi bir kısım pozisyonların kapandığını da görüyoruz"dedi.

Bakır, nikel ve çinko fiyatları, Çin'de üreticilerin arz kesintisine gideceği haberleriyle yükselmişti. Çin dünyanın en büyük rafine metal üreticisi konumunda bulunuyor. Bakır üreticileri 2016'da üretimi 350,000 ton azaltma konusunda anlaştılar. Nikel ve çinko üreticileri de benzer kararlar almıştı. Morgan Stanley, 2 aralık tarihli bir araştırma notunda, arzı kısma hamlesinin etkisinin geçici olacağını savunmuştu. Analistlerin genel görüşü bakır, çinko ve nikelde sürdürülebilir bir değer kazancı için talep taraında bir toparlanma gerekiyor.