Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(08:35'te güncellendi)

Altın, yatırımcıların dikkartlerini Fed'in kademeli olacağını vurguladığı faiz artırımlarının hızına çevirmelerinin ardından kazancını genişletti.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek, Singapur saati ile 11:10'da ons başına 1,068.72 dolara çıktı. Metal Cuma günü yüzde 1.4 yükselmesine karşın geçen haftayı yüzde 0.8 düşüşle geçti.

Altın, yatırımcıların Fed'in faiz artırımının zamanlamasına ilişkin beklentileri takip etmesi ile birlikte, 2015 yılında dalgalı bir seyir izleyerek geriledi. ABD merkez bankası Çarşamba günkü toplantısında, yatırımcıları ve tüketicileri faha önce görülmemiş uzunluktaki sıfr faiz dönemini sonlandırma konusuna alıştırmak için yaklaşık 1 yıl çaba gösterdikten sonra, 2006'dan bu yana ilk faiz artırımını gerçekleştirdi. Politika yapıcılar, noktasal grafik olarak bilinen ve gelecek yıl dört faiz artırımını işaret eden tahminlerini sürdürdüler ve faiz artışlarının kademeli olacağını bir kez dahavurguladılar.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd., bilgilendirme notunda, "Bir karar üzerinde bu denli yoğunlaşmanın ardından, bir ara vermek ve 'şimdi ne olacak' diye sormak doğal," dedi ve "ABD'de faiz artırımlarının hızının altının kaderini belirleyeceğini düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonmisti Barnabas Gan, "2016'da daha fazla faiz artırımı beklentisi altını gelecek yılın sonunda 950 dolara düşürebilir" dedi. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 1.1 kadar yükselerek 223.8 yuana (ons başına 1,074.19 dolar) çıktı. Gümüş de küresel piyasalarda değer kazandı.

(08:35'te güncellendi)