Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) yuan fiksingleri, politika yapıcılarının dolar karşısında bunu daha serbestçe yapmaları ile birlikte daha dengesiz hale geliyor ve bu da, yakından izlenen bu göstergenin şaşırtıcı harektler yapma riskini artırıyor.

PBOC, günlük referans kuru Ocak ayının ilk haftasında art arda düşürmesinin küresel hisse senetlerinde 4 trilyon dolarlık erimeye neden olan bir satış dalgası getirmesinin ardından, bu fiksinglieri, 7 Şubat'ta başlayan Yeni Yıl tatiline kadarki bir aylık sürenin büyük bölümünde maksimum yüzde 0.02 oranında değiştirdi. Değişiklikler, tatil sonrası iki haftalık sürede ortalama yüzde 0.1 civarında değişti ve ING Groep NV'nin Asya araştırma müdür Tim Condon, "24 Şubat tarihli notunda, fiksinglerin "tarihinde olmadığı kadar kara kutu" haline geldiğini belirtti,

HSBC Holdings Plc ve Australia & New Zealand Banking Group Ltd.'ye göre, buna getirilebilecek bir yorum, PBOC'un geçen yılki, yuanın temel referans kurunu dolardan ziyade para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında belirleme planına dönüyor olabileceği. ABN Amro NV'nin Singapur'daki analisti ve Bloomberg'in sıralamasına göre en iyi yan tahmincisi Roy Teo, PBOC'un ne yaptığı konusunda spekülatörlerin kafasını karıştırmak için gelişigüzel fiksinglere yönelmiş olabileceğini belirtti.

ANZ'nin Singapur foisinden Khoon Goh, "PBOC'un stratejisi plannını açığa vurmuyor," dedi ve "Belki de, renminbi sepeti istikrarlı seyrettiği sürece, dolar karşısında daha fazla iki yönlü volatilitenin olması konusunda istekliler" şeklinde görüş belirtti.

PBOC, Cuma günü yaptığı açıklamada, "Yuanın kur sepeti karşısındaki referansına yönelik son hareketler şimdilerde şekilleniyor," dedi ve "Mevcut rejim, piyasadaki arz ve talebi daha iyi yansıtıyor ve kur, sepet karşısında daha geniş anlamda istikrarlı seyrediyor ve piyasa bekleyişlerini çıpalıyor" şeklinde görüş belirtti.