Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yabancı para cinsinden Türkiye tahvilleri, Moody's Investors Service'nin ülke notunu çöp seviyesine indirmesi durumunda yatırımcıların borçlanma senetlerinden milyarlarca dolarlık çıkış yapacağı yönündeki JPMorgan & Co. öngörüsüyle birlikte, tüm zamanların en kötü haftasına yöneldi. Türk Lirası cinsinden hazine tahvilleri ise düşüşünü dördüncü güne taşıdı.

2045 vadeli 3 milyar dolarlık tahvil kapanış fiyatlarına göre yaklaşık iki ayın en düşük seviyesine geriledi. 30 yıllık tahvillerin faizi TSİ 13:06'da 16 baz puan yükselerek yüzde 5.6 oldu. Yabancı para cinsinden tahvil faizlerinde son üç günlük artışın 61 baz puana yükselmesiyle, ihracına başlandığı 2014 yılından bu yana en kötü haftasına yöneldi. Türkiye 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi ise Mayıs ayından bu yana görülen en yüksek seviyesine ulaştı.

Moody's bu hafta, haftasonu gerçekleştirilen başarısız askeri darbe girişiminin büyüme ve kurumlar üzerindeki “orta vadeli etkilerini değerlendireceği” ve yatırım yapılabilir olan Baa3 seviyesindeki kredi notunu gözden geçireceği yönünde açıklamada bulundu.

JPMorgan'a göre Türkiye'nin notunun çöp seviyesine indirilmesi durumunda yatırımcılar, 7.2 milyar dolarlık hazine tahvili ve 1.5 milyar dolarlık şirket tahvili satabilir.

Cenevre'de Ram Capital'dan Ogeday Topçular, “Moody's'in açıklamaları ciddi ama aynı zamanda gelecek günlerdeki olaylar da çok önemli. Artan siyasi risk ekonomiye daha fazla zarar verebilir ve not indirimi doğrudan yabancı yatırımların çıkışını tetikleyebilir” dedi.

Türkiye 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi 24 baz puan artarak yüzde 10.13'e yükseldi. 10 yıllık tahvil faizlerinde bu haftaki toplam artış 104 baz puan oldu.