Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Stres testi sonuçları euro bölgesi bankalarının kriz durumunda yeterli sermaye tutabileceğini gösterse de, yatırımcılar avrupa bankalarının geleceği konusunda şüpheli olmaya devam ediyor.

Stoxx Avrupa 600 Endeksi'nde yer alan bankacılık hisse senetleri Londra saatiyle 11:05'te gün içindeki yaklaşık yüzde 1.3 kazançlarını geri vererek yüzde 1.8 düştü.UniCredit SpA hisse senetleri yüzde 7.3 gerilerken, Deutsche Bank'tan daha kötü sonuçlara sahip olan Barclays Plc yüzde 2 düştü. Deutsche hisseleri yüzde 1.3 geriledi. En kötü performansı gösteren İtalya bankası Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, özel yatırımcıların da dahil olduğu bir plan üzerinde çalışıldığını açıklamasıyla yüzde 4.7 yükseldi.

Stres testi sonuçları bankacılık sektörü konusunda kötümserliğin giderek arttığı bir döneme denk geldi. Bankacılık sektörü hisseleri bu yıl tüm sektörler arasında en çok düşen oldu. Genel piyasaya kıyasla rekor düşük seviyedeki değerlemeler de yatırımcıları cezbetmek konusunda yetersiz kaldı. Rekor düşük seviyedeki faiz oranlarının karlılık konusunda yarattığı endişeler sektörü vururken, zayıflayan ekonomi ve İtalya'da gerçekleşmesi muhtemel bankacılık sektörü krizi de avrupa bankalarının performansını etkiliyor.

Madrid'de Renta 4 Banco SA bankacılık analisti Nuria Alvarez, "Piyasa, bir çok banka iyi sonuçlar elde etmesine rağmen bu şekilde yorumladı. İlave sermaye artırımları göz ardı edilemez" dedi. Alvarez, "Sektör tüm yıl boyunca acı çekti ve yatırım tezi halihazırda aynı: düşük faiz, düşük karlılık, dolayısıyla yeterli sermayeniz varsa dahi, yine de çok ters bir durum. Bizim analizimiz şu anda bankacılığın en riskli sektör olduğunu söylüyor ve soru şu: Evet, şimdilik yeterli sermaye rasyolarına sahipler, ama bu koşullar altında bu rasyoları daha ne kadar bu seviyelerde tutabilirler?" dedi.

Monte dei Paschi, stres testinde 51 banka arasında sermayesini kaybeden tek banka oldu. Testte bankalar 3 yıl boyunca ağır bir resesyon simülasyonuna tabi tutuluyor. Piyasa değeri 2016 yılında 2.7  milyar euro gerileyen Şirket için tek kurtuluş yolu yeni bir fonun bankanın kötü kredilerini makul bir fiyata alması olacak. Ancak, bir analiste göre kötü krediler için verilmesi umulan fiyat alıcıların vermeye razı olduğunun çok üzerinde bulunuyor.