Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo'dan Sydney'e politika yapıcılar için teşvikleri genişleterek döviz kurunun zayıflatılabileceğinin garanti olmadığuı kanıtlandı.

Japon Yeni ve Avustralya Doları, geçtiğimiz hafta her iki ülkede de açıklanan ek teşvikler ardından daha güçlü seviyelerde işlem görüyor. Her iki para da Temmuz ayının başından bu yana dolar karşısında yüzde 2 değer kazanarak, gelişmiş piyasa paralarının kazançlarına öncülük etti. Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda ve Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkanı Glenn Stevens, güçlü para biriminin ekonomileri için bir engel oluşturduğunu ifade etmişti.

Sorunun bir kısmı, her iki bankanın da kontrolü dışında: İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması gibi jeopolitik gelişmelere bağlı cansız ABD büyümesi, Fed'i 2016'da faiz artırımına gitmekten alıkoydu. Bu durum dolar üzerinde baskı oluştururken, vadeli kontratlar ABD'de daha sıkı para politikasının 2017 ortalarına kadar uygulanmayacağının sinyalini veriyor.

Auckland'da Westpac Banking Corp. piyasa stratejisti Imre Speizer, “RBA yaklaşık olarak bekleneni verdi fakat Avustralya Doları, ABD Doları'nın düşüşüne yakalandı. BOJ daha cesur olsaydı, yen muhtemelen zayıflayabilirdi” dedi.

Yen, Japonya Maliye Bakanı Yardımcısı Masatsugu Asakawa'nın yetkililerin Döviz piyasasındaki hareketleri endişeyle izledikleri yönündeki açıklaması ardından, Tokyo saatiyle 12:30'da dolar karşısında 101.23 seviyesinden işlem gördü. Yen, geçtiğimiz üç günde yüzde 4.3 değer kazandı.