Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:30'da güncellendi)

ABD hisse senetleri petroldeki sıçramanın enerji üreticilerini yukarı çekerek, defansif sektörlerdeki düşüşleri gölgede bırakmasıyla, iki günlük düşüşünü durdurdu. Altın, altı haftanın en uzun rallisini, küresel tahviller ise yükselişini durdurdu.

S&P 500 tüm zamanların zirvesinden yüzde 0.7 aşağıda kapatırken, Avrupa hisse senetleri hafif değti ve gelişen piyasa hisseleri düştü. Ham petrol fiyatları, ABD stok verisinin ardından 40 doların üzerine tırmanırken, altın dört haftanın zirvesinden düştü.Sanayi metaller düştü ve Türk lirası yükselen enflasyonla değer kaybetti. Hazine tahvilleri, Japonya devlet tahminlerindeki dört günlük satışın hafiflemesiyle yükseldi.

Küresel hisse senetlerinde dört hafta süren yükseliş, petrolün ayı piyasasına girmesi ile birlikte teklemeye başladı. Yatırımcılar tüm dünyada büyümeyi destekeleme yönünde adımlar atan merkez bankaları ve hükümetleri izlerken, Japonya'nın Salı günü harcamaları 4.6 trilyon yen (45 milyar dolar) artıracağını açıklaması, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin dünyanın üçüncü en büyük ekonomisini iyileştirebileceğine ilişkin iyimserliği artırmada başarısız oldu. İngiltere Merkez Bankası'nın Perşembe günkü toplantısında faiz indirmesi bekleniyor.

North Carolina, Charlotte'de Conrnerstone Financial Partners yönetici ortağı Jeff Carbone, "Piyasada hafif bir hareketlenme var ve yukarı ya da aşağı yönde devam etmek için bir sebep arıyor." dedi ve "Piyasa hala merkez bankalarına bağlı durumda." diye konuştu.

S&P 500, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.3 yükseldi ve bir ayın ilk kayıp serisini sona erdirdi. Dow Jones Sanayi Endeksi yedi günlük kayıp serisinin ardından yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, son iki günde yüzde 1.9'luk düşüşle üç haftanın düşüğüne geirledikten sonra, 0.1'den az yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, istihdam piyasasının güçlendiği işaretlerinin traderların faiz artırımına yönelik tahminlerini yükseltebileceği beklentileriyle, beş haftanın düşüğünden yüzde 0.3 tırmandı.

Batı Teksas petrolü, son iki seansta yüzde 5.5 düştükten sonra, ABD stok verisinin ardından yüzde 3.3 yüükselerek varil başına 40.83 dolara ilerledi. Kontrat 39.19 dolar ile 18 Nisan'dan beri en düşük seviyesine dokunmuştu. 

Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.8 düşerek ons başına 1,362.10 dolara geriledi.

(23:30'da güncellendi)