KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, son beş haftanın en keskin düşüşünü gerçekleştirdikten sonra, Japonya hisse senetlerindeki yükselişler ve ham madde şirketlerinin hisselerine gelen alımların desteği ile yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Çarşamba günü 24 Haziran'dan bu yana en sert düşüşünü yaptıktan sonra, yüzde 0.3 yükselerek, Tokyo saati ile 09:02'de yüzde 0.3 yükseldi. Endeks, Japonya hükümetinin mali teşvik paketine ilişkin hayalkırıklığının Japonya hisse senetlerine satış getirmesi ile birlikte, Haziran ayının ortasından bu yana en kötü haftalık performansına hazırlanıyor. Emtia üreticileri ve teknoloji hisseleri endeksteki yükselişlere öncülük ederken, 10 sanayi grubundan dokuzu yukarı yönde hareket etti. İngiltere Merkez Bankası, Perşembe günkü toplantısında, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin büyük bölümüne göre, politika faizinde indirime gitmeye hazırlanıyor.

Asya hisse senetleri, Mart ayından bu yana en büyük aylık kazancını gerçekleştirmesinin ardından, yendeki yükselişler ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin ekonomik programının başarılı olmadığı yolundaki endişelerin artması ile birlikte, geri çekiliyor. Öte yandan, petrol ayı piyasasına girdi ve zayıf ekonomik veriler küresel ekonomiye ilişkin güveni azaltıyor. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi, Fed'in faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaretler verecek.

Auckland'da First NZ Capital Group Ltd. ekonomi ve strateji direktörü Chris Green, "Dikkatler muhtemelen iki olay üzerinde odaklanacak; İngiltere Merkez Bankası'nın politika toplantısı ve aynı zamanda ABD tarım dışı istihdam da yaklaşıyor," dedi ve "Asya hisse senetleriABD'den yön alıyor ve muhtemel Fed politikasına ilişkin belirsizlik artabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.4 yükseldi ve ve son dört günde işl yükselişine yöneldi. Dikkatler, ülkenin en büyük şirketi Toyota Motor Corp.'un finansallarına çevrildi. Güney Kore'de Kospi Endeksiyüzde 0.4 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.3 tırmandı.

Advertisement