Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

VTB Capital araştırma-yatırım stratejisi raporunda, başarısızlıkla sonuçlanan askeri darbe girişimi ardından Türkiye hisse senetleri piyasası için “uygunluk testi” yapıldığı belirtildi. MSCI Türkiye endeksinin, 15 Temmuz'dan bu yana küresel gelişen piyasalar (GEM) ve EMEA bölgesinin yüzde 16 altında fiyatlandığı ifade edilen raporda, ülkede meydana gelen son kargaşanın, yakın gelecekte büyük bir jeopolitik riskin ortaya çıkmaması durumunda Türkiye hisse senetleri için alım fırsatı olabileceği belirtildi.

Bankacılık endeksi ve tahviller hisse senetlerinde yüzde 25 yukarı potansiyel işaret ediyor

VTB raporunda 2 yıllık gösterge tahvilin faizinin piyasada görülen son volatilite sırasında bankacılık endeksi kadar olumsuz etkilenmediği belirtildi. Gösterge faizin yüzde 9.2'lik mevcut seviyesine göre, şu anda 120,000' puanda bulunan bankacılık endeksinin yüzde 25 yükselerek 150,000 seviyesine tırmanma potansiyeli bulunuyor.

CDS ve piyasa korelasyonuna göre hisse senetleri lehine yüzde 5-yüzde 10'luk bir fark

Raporda kurumun takip ettiği diğer bir korelasyonun tüm piyasa ile Türkiye 10 yıllık CDS'leri arasında olduğu belirtilirken, CDS'lerin bankalara ve TL cinsinden tahvil faizlerine göre daha az cazip bir indirimi işaret ettiğinin altı çiziliyor. Buna karşın, hisse senedi piyasası ve CDS'ler arasında, hisse senetleri lehine hala yüzde 5-yüzde 10'luk bir fark bulunuyor.

Değerlemeler tarihi dip seviyelerine yakın

Kurum raporunda Türkiye bankalarının 6.2 fiyat/kazanç (F/K) oranından işlem gördüğü ifade ediliyor. Kuruma göre bu seviye 2008/2009 küresel finans krizi hariç bankacılık için tarihi dip seviye anlamına geliyor. Piyasa değeri/defter değeri (PD/DD) çarpanı ise, VTB Capital'a göre 0.75 ile zaten tarihi dip seviyesinde bulunuyor.

EMEA bölgesine göre iskonto zirvede

Türkiye bankalarının EMEA bölgesine kıyaslandığında yüzde 40-yüzde 50 ucuz olduğunu belirten kurum, bu seviyelerin tarihi verilere göre zirve olduğunu ifade ediyor. Tüm piyasa ele alındığında iskonto oranı bir miktar daha az cazip olsa da, hala 2008/2009 krizine yakın seviyelerde seyrediyor.

Getiriler risklerden daha büyük

Genel bir değerlendirme yapıldığında değerlemelere göre Türkiye hisse senetlerinin ve özellikle bankaların cazip olduğunun altını çizen VTB Capital, risklerin de hafife alınmaması gerektiğini, buna karşın getirilerin risklere göre daha fazla öne çıktığını vurguluyor. Sonuç olarak kurum, EMEA bölgesindeki benzerlerini yakalaması beklenen Türkiye hisse senetlerinde, yukarı yönlü potansiyel görüyor.