Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Meksika pesosu, Hillary Clinton'ın, Donald Trump'ın yaşadığı sıkıntılı haftasonu sonrası ABD başkanlık seçimini kazanacağı spekülasyonunun güçlenmesinin ardından, Eylül ortasından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. İngiltere devlet tahvillerinde satış dalgası beşinci güne yayılırken, ham petrol kayıplarının bir kısmını geri aldı ve altın değer kazandı.

Yatırımcılar tarafından Trump'a yönelik beklentilerin bir göstergesi olarak görülen Meksika pesosu, Cumhuriyetçi başkan adayının kampanyasının, haftasonu yayınlanan 2005 yılında kayda alınmış kesette Trump'ın kadınlara yönelik ahlak dışı ve aşağılayıcı söylemler kullandığının ortaya çıkmasından dolayı darbe almasının ardından yüzde 2 kadar değer kazandı. İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, sert düşüş gösteren sterlinin enflasyonu yükselteceği endişesi ile üç ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı. Petrol, Suudi Arabistan'ın OPEC'in diğer üreticilerle anlaşmaya varacağı konusunda iyimserliğini yansıtmasının ardından kayıplarının bir kısmını yerine koyarken, altın son iki haftanın en büyük iki günlük kazancına yöneldi. Çin yuanı, piyasaların bir haftalık tatilin ardından yeniden açılması sonrası Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Trump'ın korumacı ticaret politikaları Meksika pesosu için negatif bir faktör olarak değerlendiriliyor ve bu nedenle, para birimindeki hareketler, Kasım ayındaki seçimde Trump'ın zaferle çıkabileceğine ilişkin beklentilere bağlı gerçekleşiyor. Trump'ın kazanma ihtimalinin düşmesi pesoya yarıyor. 10 yıl önce çekilen ve geçen hafta yayınlanan görüntülerde Trump'ın kullandığı sözler, bazı üst düzey Cumhuriyetçilerin Trump'a olan desteklerini çekmelerine neden oldu. Pazar gecesi Clinton ile münazarasındai Trump, kasetle ilgili "erkek erkeğe müstehcen konuşma" şeklindeki yorumları reddetti. CNN tarafından münazaranın hemen ardından düzenlenen kamuoyu araştırmasına göre, münazarayı izleyen 537 kayıtlı seçmenin yüzde 57'si Clinton'ın, yüzde 34'ü ise Trump'ın kazandığı görüşünde.

Londra'da Legal & General Group Plc gelişen piyasalar stratejisti Simon Quijano-Evans, "Meksika, ihracatının yüzde 80'inin ABD'ye gitmesinden dolayı, ABD politikasındaki herhangi bir dramatik değişikliğe en duyarlı ülke," dedi ve "ABD seçim sonuçları gelişen piyasalarda bir sonraki hareketin ne olacağı konusunda önemli bir yönlendirici" şeklinde görüş bildirdi.

Meksika pesosu dolar karşısında, 18.9106 ile 13 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, yüzde 1.8 değer kazanarak Londra saati ile 11:24'te 18.9672 seviyesine çıktı.

(15:15'te güncellendi)