Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası'nın (MB) geçen ay gerçekleştirdiği faiz artışına bu ay da devam edip etmeyeceği piyasaların odağında olacak.

Merkez Bankası, dolarda küresel bazda yaşanan güçlenme nedeniyle geçen ay politika faizi ve koridorun üst bandını artırmıştı. Piyasalardaki genel beklenti; bankanın geçen ay başladığı faiz artışlarına devam edeceği yönünde. Ancak bankanın bu ay "bekle gör" konumunda kalacağını da öngörenler var...

Fon Yöneticisi Volkan Sarı Bloomberg HT'ye MB'nin TL'yi stabilize etmek yönünde adım atması gerektiğine dikkat çekerek, "Politika faizini 25 baz puan, koridorun üst bandını 50 baz puan artırması gerektiğini düşünüyorum. 25'er baz puan artırım da yapabilir. Koridorun alt bandıyla oynamayacaktır" yorumunu yaptı.

"PAS GEÇEBİLİR"

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç Bloomberg HT'ye piyasalarda faiz artışı beklentileri olsa da MB'nin bu ayı pas geçebileceğini söyledi.

Altınsaç "Türk Lirası'nda bir miktar sakinleşme olduğu için Merkez Bankası'nın faiz artışını pas geçme ihtimali olduğunu düşünüyorum" dedi.

TL'nin son dönemdeki değer kaybının sadece Merkez Bankası'nın hareketine bağlı olmadığını belirten Altınsaç, "Merkez Bankası'nın 25 veya 50'şer baz puanlık faiz artışları TL'deki ana hareketin önüne geçmeyecektir" dedi.  

MB SONRASI KURDA REKOR GELİR Mİ?

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin Bloomberg HT'ye "Piyasada farklı beklentiler var, 25 baz puan faiz artışı da, 50 baz puan faiz artışı bekleyen de, hiçbir değişiklik beklemeyenler de var.

Ben MB'nin cüzi bir faiz artışına gideceğini düşünüyorum. TL'ye baktığımızda geçen haftadan beri iyi performans göstermeye başladı." dedi.

Metin, MB'nin faiz artışına gitmemesi durumunda kurda yeni bir rekor beklemediğini söyledi. Metin "Yıl sonuna gelmiş durumdayız. Bu haftanın 2. yarısından itibaren yabancı oyuncuların tatil nedeniyle çekilmeye başladığını göreceğiz, o yüzden ben yıl sonuna kadar kurda yeni bir rekor beklemiyorum..MB Faiz değiştirmezse kurda tepki görürüz ama bunun çok kalıcı olacağını düşünmem" dedi.



HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy yolladığı bir notta Liranın dolar karşısında, sene başından bu yana gelişen ülke para birimlerine göre %16.3 oranında negatif ayrıştığını hatırlatarak "Merkez Bankası’nın bu ayrışmayı önlemek için piyasa beklentisinden daha yüksek bir adım atma ihtimali küçümsenmemeli.

Lirada değer kaybının devam etmesinin özel tüketim ve yatırım kararlarına olumsuz etkisi dışında, finansal kesim dışı şirketlerin Eylül itibariyle 213 milyar dolar seviyesinde bulunan net döviz açık pozisyonunu konusunda oluşturduğu riskler Merkez Bankası’nı üaçüncü çeyrekte ekonomik aktivitede görülen daralmaya rağmen yeni adım atmaya teşvik edecektir" değerlendirmesini yaptı.

Goldman Sachs analistleri ise TCMB'nin gecelik borç verme faizi ve haftalık repo faizi oranlarını değiştirmeyeceğini düşünüyor.

Mart ayından beri toplam 250 baz puanlık faiz indirimi yapan Merkez Bankası, ekim ayında pas geçmiş, Kasım ayı toplantısında ise politika faizini %7.50'den %8'e, faiz koridorunun üst bandını %8.25'ten %8.50'ye yükseltmişti. Faiz koridorunun alt bandı  %7.25'te tutulmuştu. Merkez Bankası'nın faiz kararı bugün saat 14:00'te açıklanacak.