Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, uzun bir süreden bu yana beklenen konuşmasını Perşembe günü bankanın faiz kararı ardından gerçekleştirecek.

Konu hakkında bilgi sahibi kişilere göre AMB Başkanı, Yönetim Kurulu'nun varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin çeşitli senaryoları görmesinin ardından Çarşamba günü teşvik programının geleceğine yönelik münazara başlattı.

Draghi, düşük enflasyon endişeleri ve piyasanın teşvik politikasındaki herhangi bir değişiklik işaretinden olumsuz etkilenmesine yönelik kaygıların etkisiyle konu hakkındaki tartışmayı aylardır erteliyordu.

Şimdi ise geç karar alınmasının yatırımcıları ürkütebileceği riskinin artmasıyla birlikte dikkatler, atılacak adımların kademeli olacağını taahhüt ederken parasal genişlemeyi azaltmanın bir yolunu bulmaya odaklandı.

Politika normalleştirmesine ilişkin tartışmalara başlarken AMB Başkanı, Temmuz'da sonbaharı işaret etmişi. Buna karşın bir sonraki adıma dair resmi bir açıklama Ekim ayı toplantısından önce gelmeyebilir.

Zürih'te Credit Suisse küresel makro analiz birimi yöneticisi Bjoern Eberhardt, “Karar alma aşamasına giriyorlar. Olayın bakılması gereken pek çok yönü var. Tahvil azlığı durumu da mevcut ki bu gelecek yılın ortalarına doğru sorun olacak” dedi.

AMB, faiz ve varlık alımlarına yönelik kararını Perşembe günü Frankfurt saatiyle 13:45'te açıklayacak. Ekonomistler, politikada herhangi bir değişikilik beklemezken, dikkatler sözlü yönlendirmede olacak. Draghi, bankanın kararını açıklamasından 45 dakika sonra gerçekleştireceği konuşmasında bankanın kararını değerlendirecek ve güncellenmiş ekonomiş tahminlere değinecek.