Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

BDDK ve TCMB'nin attığı adımlar ve küresel anlamda risk iştahının da iyileşmesiyle dolar ve euro yeni günde %6'nın üzerinde düşüşte.

Dün gece 6.86 - 6.95 bandında dalgalanan Dolar/TL sabah erken saatlerde 6.46'ya kadar gerilerken, euro da düşüşle 7.48 seviyelerine geriledi. Borsa %2'nin üzerinde yükselişle açıldı.

Sepet kur %4'ün üzerinde düşüşle 7.16'da seyrediyor.

BDDK VE TCMB AKSİYONU

Pazar günü Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın 'piyasayı rahatlatacak aksiyonlar alınacak' sinyaliyle TCMB ve BDDK'nın müdahaleleri oldu. BDDK swap işlemlerine sınır getirirken, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık indirimiyle piyasaya ilave likidite sağlandı.

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan Bloomberg HT'ye kurda 6.45'lere doğru geri çekilme olabileceğini söyledi. Erkan yatırımcıların bu dönemde manipülatif haber akışına kapılmaması gerektiğini belirtti.

BORSADA HAREKET

Borsa İstanbul dün %2'nin üzerinde düşüşle 92 bin puandan günü tamamlarken bugüne de yükselişle başladı.

Erkan bundan sonraki borsa beklentisine dair "Endekste genel hikaye ucuzluk. Dolar bazında 2009 seviyelerine gelmiş durumdayız. Nominal bazlı fiyatlama davranışına bakınca 88 bin - 88 bin 500 majör destek seviyeleri. Bu bölgenin kırılması için ilave haber akışı gerekebilir.

Türk varlıkları açısından fiyatlamanın belirleyicisi ABD - Türkiye ilişkilerine dair haber akışı ve Erdoğan ile Albayrak'ın konuşmaları olacak." şeklinde yorum yaptı.

QNB Finans Invest Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı ise "kurun düzeltmesini göreceğiz çünkü seçimlerden sonra 4.50 - 4.75 bandı kırıldıktan sonra neredeyse hiç düzeltme olmadan TL değer kaybetti. Rahip davasının çözülmesi % 5 - %10 arasında köpüğün alınmasına katkıda bulunabilir" diye konuştu.