Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile 6000 civarındaki yabancı yatırımcı arasındaki zirve sona erdi. Albayrak yatırımcılarla telekonferans yoluyla gerçekleştirdiği görüşmede önemli mesajlar verdi.

Telekonferansa, ABD, Avrupa ve Ortadoğu'daki yatırımcılar başta olmak üzere tüm dünyadan katılım gerçekleşti.

Albayrak yatırımcılara volatilitenin ekonomik temeller yüzünden artmadığını belirterek "Türkiye zorlukların tamamen farkında, bu dalgalanmalardan daha güçlü çıkacağız" mesajı verdi.

"BANKACILIK SİSTEMİNİN AÇIK DÖVİZ POZİSYONU YOK"

Bankacılık sektörünün sağlıklı olduğunu vurgulayan Bakan "Bankalara yakın zamanda stres testi yaptık. Türkiye bankacılık sektörü güçlü ve sağlıklı. Bankalardan büyük bir mevduat çıkışı olmadı. Şu an piyasa düzensizliği ile uğraşıyoruz. Bankacılık sisteminin açık Döviz pozisyonu yok" ifadesini kullandı.

Albayrak enflasyonu düşürmenin birincil öncelikleri olacağını kaydetti, mali disiplinden taviz vermeyeceklerinin altını çizdi. Albayrak ayrıca Merkez Bankası politikalarının mali politikalarla destekleneceğini bildirdi.

"TCMB MALİ POLİTİKA İLE PARALEL ADIMLAR ATACAK"

Potansiyel bir mali kural üzerinde çalıştıklarını kaydeden Albayrak konuşmasında şu mesajları verdi; "TCMB mali politika ile paralel adımlar atacak. İddialı tasarruf programı için tüm bankalara görev verildi. Vergi yapılandırmalarından önemli gelir bekliyoruz.

"SERMAYE KONTROLÜ YOK"

"Sermaye kontrolleri ajandamızda değil ve olmayacak, Türkiye hiçbir zaman piyasa dışı kuralları hayata geçirmemiştir. Piyasa güvenini arttırmak için her adım atılacak. Yapısal reformlar önceliğimiz.  

IMF ile bağlantıya geçme, işbirliği planımız yok. Vergi gelirleri tarafında olumlu rakamlar gözlemliyoruz..

Bakanlardan güçlü bir tasarruf planı istedim, yatırımcılarla açık ve şeffaf diyaloğu destekliyoruz, iddialı tasarruf programı için tüm bakanlara görev verildi.

Enflasyonla mücadelede para politikası tek başına yeterli değil

Halkbank ile ilgili ceza beklemiyoruz

Türkiye yatırımcılar için cazip bir gelişen piyasa olmaya devam edecek

ABD Hazine Bakanı Mnuchin ile iyi iletişim içerisindeyiz

Büyüme geçen yıllara kıyasla daha ılımlı olacak