Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Banka mevduatlarının getirilerindeki vergi avantajından yararlanmak isteyen mudiler adeta mevduata hücum etti. Bilindiği gibi 31 Ağustos tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ve  yürürlüğe giren kararname ile 3 aylığına Türk lirası mevduatlarının faiz getirisinden yapılan vergi kesintisi düşürülmüş, Döviz mevduatlarında ise artırılmıştı. Kararname ile Türk lirası mevduatlara ödenen faizlerden, vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplar için yüzde 15'lik kesinti yüzde 5'e, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12'lik kesinti yüzde 3'e düşürülmüştü.

1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10 olan kesinti oranı ise sıfırlanmıştı. Mevduatta söz konusu vergi avantajı bugün (30 Kasım) itibarıyla sona erdi.

3 AYLIK VADEYE YOĞUN İLGİ

Mevduttaki vergi avantajından yararlanmak isteyen mudiler ise özellikle dün ve bugün mevduata adeta hücum etti. Bloomberg HT'ye konuşan üst düzey banka yöneticileri mevduatta söz konusu bu avantajın süresinin uzatılmasıyla ilgili henüz kendilerine bir bilgi gelmediğini ancak mevcut koşullarda uygulamanın uzatılmasını beklemediklerini söyledi.

Bankacılar, önümüzdeki dönemde mevduat faizlerinde düşüş beklentisi olduğu için mevcut vergi avantajını kullanmak isteyen mevduat sahiplerinin özellikle uzun vadeye park etmeyi tercih ettiklerini belirtiyor. Bankacılar, mudilerin tercihini ağırlıklı olarak 3 ay vadede kullandıklarını sözlerine ekledi.

Sefer Yüksel