Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa paraları, Fed'den gelen güvercin yorumlar ve Çin'in para politikasını daha da gevşetmesinin risk iştahını artırmasının etkisi ile Endonezya rupisi öncülüğünde değer kazandı. Asya hisse senetleri, Çin'in ekonomiyi desteklemek için daha da çaba göstereceği beklentisi ile ralli yaparken, bölge ülkelerinin tahvillerinin çoğu düştü.

ABD ve Çin yetkilileri Pazartesi günü Beijing'de orta düzey ticaret görüşmelerine başladı. ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, South China Morning Post'un haberine göre, bu ayın ilerleyen dönemlerinde Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda bir araya gelebilir.

ABD'de Cuma günü açıklanan Aralık ayı tarım dışı istihdam verisi beklenenden çok daha iyi çıktı. Fed Başkanı Jerome Powell, aynı gün yaptığı konuşmada, Fed'in Amerikan ekonomisi zayıflarsa faiz artırımlarına ara verebileceğini ve piyasaları dikkatli bir şekilde dinlediğini söyledi.

Singapur'da TD Securities gelişen piyasalar stratejisti Mitul Kotecha, "Gelişen Asya ülke paraları için kısa vadeli görünüm, doların Fed Başkanı Powell'ın faiz artırımları için sabırlı olunabileceğini söylemesinin ardından baskı altında kalabileceği beklentisi ile yapıcı," dedi ve "Bunun yanında Çin'in zorunlu karşılık oranını düşürmesi ve Beijing ile Washington arasında yapıcı ticaret görşmelerine ilişkin umutlar da bölge paralarına soluklanma şansı verecek" şeklinde görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, geçen hafta yüzde 0.6 düştükten sonra yüzde 0.2 daha geriledi. ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi ise 1 baz puan düşerek yüzde 2.66'ya geriledi.