Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının para politikasına ilişkin mesajını bulanıklaştırarak, finans piyasalarındaki tedirginliği yatıştırmayı başardı. Ancak şimdi soru, bu uzlaşma stratejisinin ne kadar süre ile işleyeceğinde.

Powell, 4 Ocak'ta Atlanta'da ekonomistlere yaptığı konuşmada, yatırımcıların ekonomide aşağı yönlü risk algılamasına tepki olarak, Fed'in faiz artırım kampanyasına ara verme ve bilançoyu daraltma programında değişiklik olasılığını artırdı. Ancak bu formülasyon, Powell'ın 2018'deki dört faiz artırımının ardından politika yapıcıların bu yıl iki faiz artırımını öngören projeksiyonlarının altını çizdiği ve Fed'in bilanço planlarında değişikliğe gitmesini beklemediğini söylediği iki hafta önceye nazaran daha az belirgindi.

Powell, Cuma günkü konuşmasında, merkez bankasının ABD ekonomisi zayıflarsa faiz artırımlarına ara vereceğini işaret etti ve Başkan Donald Trump'ın görevi bırakması yönünde baskı yapması durumunda istifa etmeyeceğini işaret etti.

Powell, piyasaların aşağı yönlü riskler konusunda gönderdikleri mesajı duyarlı bir şekilde dinlediğini belirtti ve "Durgun enflasyon verileri ile birlikte, ekonominin nasıl evrildiğini görebilmek için sabırlı olacağız" dedi.

Powell, kendisinden öncei Fed başkanları Janet Yellen ve Ben Bernanke'nin de katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, "Kimse bu yılın 2016 gibi olacağını bilemez. Ancak şunu biliyoruz ki; büyümeyi yolunda tutmak için gerekli olması durumunda ekonomiyi desteklemek için, para politikasını hızlı ve esnek bir şekilde ayarlamaya ve elimizdeki araçların tümünü kullanmaya hazırlıklı olacağız" şeklinde konuştu.

Allianz SE baş ekonomi danışmanı ve Bloomberg Opinion köşe yazarı Muhammed El-Erian, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Politika esnekliğine ilişkin traderların duymak istediğini söyleyerek, Başkan Powell, ekonominin temel göstergelerini bozma riski taşıyan bu kendi kendini besleyen satış dalgasını kesmeyi başardı" dedi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Powell'ın açıklamalaraına tepki olarak yüzde 3.4 yükseldi, ancak endeks halen Eylül ayındaki zirvesinin yüzde 14 altında.

Piyasadaki sorun, Powell'ın yatırımcıların ekonomik görünüme ilişkin en kötü korkularını ve Fed'in 4.1 trilyon dolarlık tahvil portföyünü azaltmaya ilişkin planlarının olumsuz piyasa etkilerini fazla dikkate almıyor görünmesinde. Bu durum, Fed ve diğer merkez bankalarının küresel ekonomideki ters akıntılar döneminde para politikasını normalleştirmeye çalışmaları ile birlikte piyasalarda yeniden dalgalanmaya yol açabilir.

El-Erian, "Merkez bankaları büyük ölçüde kendi kontrolleri dışında sorunlarla ve volatilite baıtırıcılıktan katkı vermeye geçiş gibi yeni bir realite" şeklinde görüş bildirdi.

Son dönemde piyasaları sarsan resesyon beklentilerinin tersine, Powell ABD ekonomisine ilişkin olumlu değerlendirmelerde bulundu ve "ABD verileri Yeni Yıl'da da iyi ivmesini sürdürecek gibi görünüyor" dedi.

Öte yandan, Powell Başkan Donald Trump'ın eleştirilerine ilişkin de konuştu. Trump, Fed Başkanı'nı tweet'ler ve basına yaptığı değerlendirmelerde, faiz artırımları için defalarca eleştirmiş ve 21 Aralık2ta Bloomberg'de çıkan habere göre, Powell'ı görevden almayı düşündüğünü kaydetmişti. Powell ise geçen hafta yaptığı açıklamada Başkan'ın görevden ayrılmasını istemesi durumunda istifa etmeyeceğini söyledi.