Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İrlanda'nın kurtarma paketi isteyeceğini kabulleneceğine yönelik spekülasyon ve ABD'de açıklanacak büyüme rakamlarına ilişkin yatırımcıların iyi haber beklentisiyle Avrupa'daki hisseler artış gösterdi.

Asya'daki hisseler ve ABD'deki vadeliler yükseldi. Avrupa'nın en büyük hayayolu şirketinin üçüncü çeyrekte kâr etmesi ve 2010'un kazanç hedefini yukarı çekmesi sonucunda, Air France - KLM Group yüzde 5.9 arttı.

Çelik üreticisi Voestalpine AG'nin hisseleri, ikinci çeyrekte net kârının hızlı yükselişinin ardından, bu seneye ait kâr beklentisini iki katına çıkarmasıyla, yüzde 1.5 prim yaptı. ABMiller Plc'nin hisseleri ise, yüzde 15 kâr açıklamasının sonrasında yüzde 3.1 oranında ralli yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, önceki günkü yüzde 0.5'lik artışına, bugün (18 Kasım Perşembe) de yüzde 0.6'lık ekleme yaptı ve 268.84'e çıktı. Endeks, 16 Kasım'da İrlanda'nın borç krizinin EurO Bölgesi'ne sıçrayabileceği ve Çin'in enflasyonu kontrol altına almak için müdahale edebileceğine yönelik spekülasyon üzerine, 4 aydan beri gördüğü en sert düşüşü yaşamıştı.

Melborune'deki IG Markets Ltd.'ın analistlerinden Ben Potter, İrlanda'nın kurtarılma paketine ilişkin görüşmelerin başlamasının, piyasalardaki güven ortamını artırdığını düşünüyor.

Avrupa Birliği ve IMF Yetkilileri, bugün olası kurtarma paketini görüşmek üzere Dublin'e uçuyor. Maliye Bakanlığı Sözcüsü, İrlanda Hükümeti'nin, AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'yla birkaç gün boyunca temaslarda bulunacağını açıkladı.