KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da yakından izlenen makine siparişleri bir önceki aydan yüzde 3 düşüş kaydederek, 723 milyar Yen'e geriledi.

Bakanlar Kurulu tarafından açıklanan rakamlar hem Japon Kyodo Haberağı'nın yüzde 1.3'lük, hem de Bloomberg'in daha iyimser olan yüzde 2'lik artış tahminlerini de başarısız çıkarmış oldu.

Makine siparişlerindeki rakamlar dönemsel değişikliklere yol açabilen ve volatilitesi yüksek gemi inşaatçıları ve elektrik şirketlerinden alınan verileri içermiyor.

Bakanlar Kurulu, makine siparişlerinde genel anlamda bir ilerleme görüldüğünü, ancak imalatdışı sektörlerde zayıflığın arttığını ifade etti.

Japon şirketleri tabandan gelen, yüksek Yen ve artan ham madde fiyatlarının baskısıyla karşı karşıya kalıyor.

Tüketicilere hükümet tarafından sağlanan sübvansiyonların vadesinin dolması, küresel ekonomideki belirsizlikle birleşerek, tüketici harcamalarındaki kesintilerin altını çizdi.

Goldman Sachs ekonomisti Yuriko Tanaka, sermaye harcamalarındaki toparlanmanın hâlen daha "yavaş" olduğunu vurgulayarak, "ekonominin en büyük dayanaklarından ihracat ve uzun ömürlü tüketim maddelerindeki büyüme yavaşladı" dedi.

İmalat dışı makine siparişleri yüzde 10.5'lik düşüş kaydederken, özellikle ulaşım, telekomünikasyon ve madencilik sektörlerindeki gerilemeye işaret etti.

Bu kalemlerdeki düşüş, Japon otomotiv ve çelik üreticilerinin yüzde 10.6'lık artış kaydetmiş olan makine siparişlerini de gölgeledi.

Japonya'nın ihracatlarının önemli bir kalemi olan denizaşırı siparişler ise yüzde 17.8 düştü.

Ekonomistler, makine siparişlerinin 2010 mali takvimine şimdikinden daha olumlu yansıyacağını ve kademeli bir büyüme kaydedeceğini düşünüyor.

Advertisement