Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İZMİR (A.A) - 04.02.2011 - Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, opsiyon sözleşmelerini işleme açmak için SPK'ya resmi başvuruda bulunduklarını belirtti. Genel Müdür Çetin Dönmez ise opsiyon sözleşmelerinin katkısıyla 2011'de yüzde 40 büyüme beklediklerini ifade etti.

VOB'un 7. kuruluş yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yapan Kestelli, 4 Şubat 2005 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çaldığı ilk gongla işleme başlayan borsanın, geçen sürede işlem hacmini 142 kat artırarak 2010 sonunda 431 milyar liraya çıkardığını bildirdi. VOB'un 2010'da yüzde 30 büyüdüğünü açıklayan Kestelli, 2011 yılının VOB için çok önemli gelişmelerin yaşanacağı bir yıl olmasını beklediklerini ifade etti.

Kestelli, yeni yazılım çalışmalarının yılın ilk çeyreğinde sonlanacağını ve SPK'nın onayıyla artık opsiyon sözleşmelerinin de devreye alınmasının planlandığını belirterek, ''Piyasanın uzun zamandır ısrarla istediği opsiyon sözleşmelerinin işleme açılmasıyla VOB, hem toplam işlem hacmine büyük katkı sağlayacak yeni bir ürün yelpazesine sahip olacak, hem de sermaye piyasalarımızdaki önemli bir eksikliği gidermiş olacak'' ifadesine yer verdi.

Teknik çalışmaların önemine değinen Kestelli, özellikle opsiyon sözleşmelerine ilişkin mevcut vergi rejiminin net olmasının da şart olduğunu, işlem hacmini olumsuz etkileyebilecek vergi uygulamalarından kaçınılması gerektiğini ifade etti.

VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez de yeni yazılım ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, planlanan süreçte büyük bir gecikme olmasını beklemediklerini açıkladı.

Küresel bir borsa olmak için dünyanın büyük borsalarıyla rekabet edebilmenin son derece hayati önem taşıdığının altını çizen Dönmez, 2011 yılında açılması planlanan opsiyon sözleşmelerinin de katkısıyla yüzde 40 büyümeyle 600 milyar liralık işlem hacmi hedeflendiğini kaydetti.

Dönmez, opsiyon sözleşmelerinin işleme açılmasının, sadece VOB'un değil tüm sermaye piyasasının büyüme çizgisini ciddi anlamda yukarı çekeceğini ifade ederek, ''2010'da dünya türev borsaları arasında ilk 25'teki yerimizi koruduk. İşleme açacağımız yeni sözleşmelerle birlikte küresel borsalar liginde hızla yukarı çıkacağımızı, özellikle opsiyon işlemlerinin başlamasıyla birlikte reel sektörün VOB'a ilgisinin de artacağını düşünüyorum'' görüşünü bildirdi.