Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Kerem Alkin'in sorularını yanıtlayan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, AB'deki krizin Türk ihracatçıları zorladığını belirtti.  

Avrupa'da kamu finansmanı ve borç sorunu olan ekonomiler olduğunu hatırlatan Eczacıbaşı, bu sorunlarla mücadele etmek için önlemler alması gerektiğini belirtti. Eczacıbaşı; "Euro Bölgesi'nde işsizlik yükseldi. Bu durum, çok uluslu şirketleri ve bizim gibi o ülkelere ihracat yapan ülkeleri zor durumda bırakıyor" dedi.

"Yeni sektörlerle birlikte 2023 ihracat hedefi 545 milyar dolar"

Türkiye'nin 2023 hedeflerine dair ise Eczacıbaşı, "Türkiye'nin çok güzel hedefleri var. 2023 için dünyanın ilk 10 ekonomisine girmek istiyoruz. Kişi başına düşen gelirde 32.500 dolar düzeyine gelme hedefimiz var. Bunlar erişilebilir hedefler ama çok da kolay hedefler değil" dedi.

"Cari açık açmazını katma değer yaratan sektörlerle aşmalıyız"

Cari açık açmazını katma değer yaratan sektörlerle aşmak gerektiğini söyleyen Eczacıbaşı, Türkiye'nin verimlilik artışına odaklanması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin yapısal reformları büyük ölçüde tamamladığının altını çizen Yönetim Kurulu Başkanı, ülkenin 2. nesil reformları gerçekleştirmesinin de şart olduğunu söyledi.
 
"İstanbul, Avrupalıların haftasonu durağı olabilir"

Aynı zamanda İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı olan Bülent Eczacıbaşı, Türkiye'nin kültür ve sanatta bir merkez çekim alanı olmasının bu alana yapılacak olan yatırımlara bağlı olduğunu dile getirdi. Eczacıbaşı, "İstanbul, Avrupalıların hafta sonu destinasyonu olabilir. İstanbul, 'hangi konserler var, ne gibi aktiviteler var?' diye sürekli izlenen ve ziyaret edilen bir merkez olabilir. Bu durum hem Türkiye'nin hem de İstanbul'un yararına olur" dedi.