Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

"Hedef 2023'e kadar mutlak yoksulluğu sıfırlamak"


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, hükümetin ana hedeflerinden birinin 2023'e kadar 'mutlak yoksulluğu' sıfırlamak, aylık 129 doların altında gelirle yaşayan nüfus sayısını bitirmek olduğunu söyledi. Cevdet Yılmaz, Doğu Anadolu, Karadeniz ve Konya Ovası'nda yürütülen kalkınma projelerinin de GAP kadar etkin bir yapıya dönüştürüleceğini açıkladı.

Bloomberg HT Ekonomi Direktörü Kerem Alkin'in sorularını yanıtlayan Cevdet Yılmaz, muhalefetin iddialarının aksine AK Parti iktidarı döneminde yoksulluğun azaldığını belirterek şu rakamları paylaştı: "2002'de Türkiye'de günlük 1 doların altında gelirle yaşayan 136 bin insanımız vardı. 2006'dan itibaren bu sayıyı sıfırladık, artık 1 doların altında yaşayan nüfusumuz kalmadı. Aylık 65 doların altında gelirle yaşayan kişi sayısı 2002'de 2 milyon 82 bin iken, 2009 itibariyle 159 bine düştü. Daha çarpıcı bir rakam vereyim. Aylık 129 doların altında gelirle yaşayan kişi sayısı 2002'de 20,7 milyon kişiydi. Bugün bu sayı 3 milyon 66 bin kişiye düştü."

Kalkınma Bakanı Yılmaz, 159 bin kişinin devletin maddi imkansızlığı nedeniyle değil, bu insanlarla gerekli kurumlar arasında bağlantı kurulamadığı için aylık 65 doların altında gelirle yaşamak zorunda kaldığına dikkat çekti. Yeni yapıda devletin sahaya inerek bu yoksulları bulacağını, desteklerini vereceğini, bu kesimi iş sahibi yapacağını kaydeden Cevdet Yılmaz, "Hedefimiz 2015'e kadar aylık 65 doların altında gelirle yaşayan kesimi, 2019'a kadar da 129 doların altında yaşayan kesimi sıfırlamak. Dolayısıyla 2023'e giderken mutlak yoksulluğu bitirmek istiyoruz. Sonrasında da gelişmiş ülkelerdeki gibi göreli yoksulluğa yoğunlaşmak istiyoruz" dedi.

Kalkınma Bakanlığı'nın iki yeni birimi olacak

Cevdet Yılmaz, kabinenin yeni üyesi Kalkınma Bakanlığı'nın yeni dönemde nasıl bir yapılanma içerisinde olacağını da anlattı. Kalkınma Bakanlığı adımıyla, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan sorumlu devlet bakanlığını icracı bir bakanlığa dönüştürdüklerini ifade eden Yılmaz, "İki önemli birim kuruyoruz. Yatırımları izlemek üzere 'Yatırım İzleme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü," ekonomiye dönük stratejik planlar kurabilmek için de 'Kalkınma Araştırmaları Merkezi' kuracağız" dedi. Bu iki birimin bir yıl içerisinde yapılandırılacağını vurgulayan Bakan Yılmaz, bütün önemli projelerin bu birimler tarafından kontrol edileceğini, Türkiye'nin her alanda kalkınmasına dönük planları bu birimlerin oluşturacağını bildirdi.

Cevdet Yılmaz, geçen hükümet döneminde 81 ili kapsayacak şekilde 26 kalkınma ajansı kurulduğunu da hatırlatarak, "Bölgesel kalkınma ajanslarının bütün altyapısı tamamlandı. Hepsi etkinleşti. Kalkınma Bakanlığı bu 26 ajanstan büyük bir ağ oluşturdu. Görevimiz, bu ağı kullanarak kalkınma ajanslarının konumunu daha da etkinleştirmek" diye konuştu. Bakan Yılmaz, kalkınma ajanslarını bölgeler arasında 'tatlı rekabet' oluşturmak için de kullanacaklarını, her bölgeyi daha rekabetçi olduğu alanlarda hizmet ve mal üretmeye yönlendireceğini söyledi.

Yeni GAP'lar geliyor

Cevdet Yılmaz, yeni dönemde Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) mantığını başka bölgelere yaymak için de uğraşacaklarını dile getirerek, şu açıklamada bulundu: "Doğu Anadolu'da DAP, Doğu Karadeniz'de DOKAP ve Konya'da KOP planlarını geliştireceğiz; bu projeleri GAP'taki gibi bir eylem planına dönüştüreceğiz" dedi.

Cari açığın finansmanında hiçbir sorun yok

Cari açıktaki büyümenin yarattığı tedirginliğe de değinen Cevdet Yılmaz, siyasi ve ekonomik istikrara sahip, uzun vadeli planları açık bir ülke olarak Türkiye'nin cari açığı finanse etmekte hiçbir sorun yaşamadığını söyledi. Ekonomideki aşırı ısınmaya engel olmak için kısa vadeli tedbirlerin alındığını, hükümetin bu sorunu yakından izleyip önlemlerini aldığını belirten Cevdet Yılmaz, "Orta ve uzun vadede enerji politikamız ve ara malı üretim stratejilerimizle cari açığı çok daha istikrarlı bir zemine oturtacağız" dedi.