Advertisement

8 ÇOCUKLU SİGORTASIZ BİR KADIN 56.7 BİN TL ÖDERSE 60’INDA EMEKLİ

‘3 çocuğu teşvik’ yasasında doğum borçlanmasında sigortalılık ve 2 doğum sınırı kalkıyor. Kadının her
çocuğu emeklilik için avantaj olacak. 8 çocuğu olan 60 yaşındaki bir kadın için tek şart 56 bin 700 TL prim

Bu köşeden yazı dizisi yaptığımız "her aileye 3 çocuk teşvikleri" konusunda Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışmalar yapmaya başladı. Çalışma Bakanlığı'nın hazırlıklarına göre doğum borçlanmasında sigortalılık şartı ve 2 doğum sınırlaması kalkıyor.
Mevcut doğum borçlanması uygulamasına göre, kadınlar SSK'lı olduktan sonra yaptıkları doğumlardan iki tanesi için ve her biri için de en fazla 2 yıl olmak kaydıyla doğum borçlanması yapabiliyorlar. Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı, çok çocuk teşviki tasarı taslağıyla bundan böyle doğum borçlanmasında, sigortalı olmadan evvel yapılan doğumlar da borçlanılabilecek. Şu an iki olan çocuk borçlanmasında çocuk sayısı sınırlaması da kalkıyor. Kadının kaç çocuğu varsa hepsi için 2'şer yıl doğum borçlanması yapabilecek.

8 ÇOCUK VE 60 YAŞ
Doğum borçlanması uygulaması, teşvikler kapsamında yukarıdaki gibi yasalaşırsa 8 çocuğu olan kadın her bir çocuk için 2'şer yıl olmak üzere en az 15 yıl borçlanırsa ve yaşı da 60 veya daha yukarıda ise hemen emekli olabilecek. Zira, bugün hayatında hiç sosyal güvencesi olmayan kadının emekli olabilmesi için en az 5400 gün (15 tam yıl) prim ödemesi ve en az da 60 yaşında olması gerekiyor.

 

İŞTE İKİ ÖRNEK

56 bin 700 TL ödeyen emekli
Maliye, Çalışma ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın çalışmaları kabul edilir ve uygulama başlarsa bugün için 8 çocuğu olan 60 yaşındaki bir kadın hiç sigortası olmasa da 15 yıl birden borçlanarak hemen emekli olabilecek. Günlüğü 10.5 liradan 15 yıl yani 5 bin 400 gün için ödemesi gereken tutar ise 56 bin 700 TL.

Her bir yıl 3 bin 780 TL
Sigortası olmadığı dönemde 1 çocuğu olan ve şu anda emekli olmak için sadece 1 yılı kalan bir kadın 3 bin 780 lira ödeyerek emekli olabilecek. Eğer 2 çocuğu varsa ve emekliliğine 3 yıl varsa bu kez 11 bin 340 lira ödeyecek. Emekli olmak isteyen bir kadın her ödediği yıl için, bir yıl daha erken emekli olma şansına sahip olacak.