Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kanada Merkez Bankası, 40 yılın en yüksek enflasyonunun kalıcı olmasını engelleme çabalarını desteklemek adına faizleri süpriz bir kararla 100 baz puan artırdı.

Bankanın başındaki isim Tiff Macklem, Çarşamba günü Ottawa’da yapılan açıklamayla politika faizinin yüzde 2,5’a yükseltildiğini kaydederken artışların devam edebileceği konusunda uyarıda bulundu. Piyasa ve ekonomistler 75 baz puanlık artış beklerken 100 baz puan 1998’den beri en büyük artış olarak kayıtlara geçti.

Beklenmedik artış kararının, ciddi ekonomik sorunlara yol açma riskine rağmen yetkililerin yükselen enflasyondan ne kadar korktuklarına dair önemli bir işaret olduğu belirtiliyor.

Yetkililer, politika açıklamasında, "Ekonomide açıkça görülen aşırı talep, yüksek enflasyon ve genişleme ve daha fazla işletme ve tüketicinin yüksek enflasyonun daha uzun süre devam etmesini beklemesiyle, Yönetim Konseyi daha yüksek faiz oranlarına giden yolu önden yüklemeye karar verdi" dedi.

Politika yapıcılar, agresif faiz artışını açıklamak için, "aşırı talebin net bir şekilde görüldüğü” yüksek ve genişleyen tüketici fiyat artışları ve artan enflasyon beklentileri olan bir ekonomiye atıfta bulundular. Yetkililer, faiz oranlarını daha da artırmaya devam etmeyi beklediklerini ve enflasyonu hedef seviyeye geri getirme konusunda "kararlı" davranacaklarını söylediler.

Yine de, politika yapıcılar, önden yükleme oranlarının, gelecekte artan enflasyon beklentilerinin peşine düşme ihtiyacını azaltarak, aslında uzun vadede ekonomik zararı sınırlayacağına inandıklarını belirttiler.

Bankadan yapılan açıklamada, enflasyonun ücret ve fiyat belirleme beklentilerine yerleşmesi halinde, "fiyat istikrarını sağlamanın ekonomik maliyetinin daha yüksek olacağı" belirtildi.

100 baz puanlık artış, Nisan ve Haziran aylarında art arda yapılan yarım puanlık artışları takip ederek mevcut sıkılaştırma çabasını şimdiye kadarki en agresif çabalardan biri haline getirdi. Çarşamba günkü kayda değer derecede büyük artış, oranları, borçlanma maliyetlerinin ne teşvik edici ne de kısıtlayıcı olmadığı nötr aralığa getiriyor.

Karardan önce gecelik swap ticareti, yılsonuna kadar en az yüzde 3,5 politika faiziyle fiyatlanıyordu.

Tamamlayıcı para politikası raporunda, yetkililer, bu yılın orta çeyreğinde fiyat baskılarının yüzde 8 civarında gerçekleştiğini görerek, kısa vadeli enflasyon tahminlerini yeniden yükselttiler. Buna göre enflasyon bu yılın sonunda yüzde 7,5'e düşecek ve 2024'ün sonuna kadar yüzde 2 hedefine geri dönmeyecek.

Politika yapıcılar ayrıca Kanada ekonomisine ilişkin görünümlerini de düşürdüler. Küresel büyümenin ılımlılaşması ve daha sıkı para politikasının aktiviteyi etkilemesiyle, gayri safi yurtiçi hasılanın bu yıl yüzde 3,5 ve 2023'te sırasıyla yüzde 4,2 ve yüzde 3,2'den yüzde 1,8'e düştüğünü öngörüyorlar.

Banka, enflasyonun yüzde 2'lik hedeflerinin "çok üzerinde" kalması durumunda durumun daha olası hale geldiğini söyleyerek, "kendi kendini güçlendiren bir ücret artışı ve fiyat sarmalının" ortaya çıkabileceği yeni bir risk senaryosunun analizini ekledi.

Raporun bir ekinde, banka geçen yıl boyunca enflasyon tahmininde hatalar olduğunu kabul etti. Hataları öncelikle küresel faktörlere bağladı, ancak aynı zamanda yerel konut maliyetlerini de gösterdi.

Banka, emlak faaliyetinin pandemi sırasında “sürdürülemez bir hız” olarak tanımladığı şeyden önemli ölçüde zayıfladığını söyledi. Faiz oranları yükseldikçe hem konut işlemlerinin hem de fiyatların 2023 yılına kadar düşmesini bekliyor.