Advertisement

ABD ve Avrupa hisse senedi vadeli kontratları, altın rallisinin hız kesmesinin ardından temki,nli duruşun geri dönmesiyle Salı günkü işlemlerde Asya hisseleriyle birlikte kazançlarını azalttı. Dolar 22 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından kaybını azalttı.

Asya hisse senetleri Fed'in bu hafta güvercin mesajını teyit edeceği yönündeki beklentilerin etkisi ve ABD teşvik görüşmelerinin başlamasıyla güne yükselişle başladı. Japonya ve Avustralya hisseleri düştü. Hong Kong ve Çin sınırlı yükseldi. S&P 500 Endeks vadelileri gösterge endeksin Pazartesi günü geçen haftanın kayıplarını silmesinin ardından dalgalandı. Avrupa vadelileri kazançlarını sildi ve ABD Hazine tahvilleri geriledi.

Yatırımcılar, koronavirüsle mücadeledeki aksamalardan dolayı Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günü faizlerin uzun bir süre sıfıra yakın kalacağına ilişkin mesaj vermesini bekliyor. Çin'den İspanya ve Almanya'ya kadar artan vaka sayılarını takip eden sağlık uzmanları pandemiyi kontrol altına almanın zorluğunu vurguluyorlar.

Sierra Investment Management CIO'su Terri Spath, “Gerçek şu ki Fed para basma makinesini çalıştırmaya devam edeceğini ilan etti ve 'yiyebildiğin kadar ye' büfesini açtı. Bu yıl için dibi görmüş olabiliriz ancak ileride volatilite bekliyoruz.” dedi.

ABD'li kanun yapıcılar yeni bir mali oluşturmak için teşvik çabalarını sürdürüyor. Senato'daki Cumhuriyetçiler Demokratlarla müzakere yolunda ilk adımı atarak 1 trilyon dolarlık bir teflikte bulundular. Demokratlar'ın kendi kendi planı ise 3.5 trilyon dolar civarında idi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 06:51'de fazla değişmedi. Endeks Pazartesi günü yüzde 0.7 yükseldi.
Topix Endeksi yüzde 0.6 düştü.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 düştü.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.3 arttı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.2 arttı.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
Euro Stoxx 50 vadelileri fazla değişmedi.

Döviz

Yen yüzde 0.2 düşüşle dolar karşısında 105.59 seviyesinden işlem gördü.
Offshore yuan 7.0028'den işlem gördü.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi (BBDXY) kayıplarını yüzde 0.1'e kadar azalttı. Endeks Pazartesi günü yüzde 0.7 düştü.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan artarak yüzde 0.63 oldu.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi 3 bp yükselişle yüzde 0.92'ye çıktı.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.4 düşüşle 41.44 dolardan alıcı buldu.
Altının onsu yüzde 0.2 düşüşle 1,938.75 dolara geriledi. Pazartesi günü yüzde 2.1 sıçrayan değerli metal, erken işlemlerde yüzde 1.6 yükselerek 1,981 dolar görmüştü.