Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Biden’ın 579 milyar dolarlık altyapı planı üzerinde anlaşma sağlandığını açıklaması riskli yatırım araçlarına talebi artırdı.

Perşembe günü S&P 500 ve Nasdaq 100 yeni rekor seviyelere ulaştı. Dow Jones yüzde 0,95, S&P 500 yüzde 0,58, Nasdaq 100 yüzde 0,64 artıda kapandı.

Yeni işlem gününde ABD vadeli endeksleri ile Asya Borsaları yükseliyor. Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 endeksinde artış yüzde 1'i aştı.

Bir yandan varlık alımlarının azaltılması ve faiz artırımlarına yönelik Fed üyelerinden gelen açıklamaları takip eden Bloomberg Dolar Endeksi, bir aydan uzun süredir ilk haftalık düşüşünü yaşamaya hazırlanıyor.

Biden'ın altyapı paketinde anlaşma sağlandı

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler ile 579 milyar dolarlık altyapı planı konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

Perşembe akşamı açıklamalarda bulunan Biden, hem kendi aralarında hem de Beyaz Saray ile birlikte müzakereleri haftalardır sürdüren senatörlerle, milyonlarca Amerikalıya istihdam sağlayacak ve ülkedeki altyapıyı modernize edecek bir anlaşma sağladıklarını belirtti.

Söz konusu plan, sadece Demokratların hazırladığı ve Biden’ın “insani altyapı” dediği ve Cumhuriyetçilerin karşı çıktığı trilyonlarca dolarlık ayrı bir plan ile birlikte Kongre onayına sunulacak.

İki planın da ABD Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçip geçmeyeceği kesinlik kazanmış değil. Biden, “Bu yaz, mali yıl sona ermeden hem bu altyapı yasasını hem de bütçe tasarısını imzalamış olacağımızı düşünüyorum. Ama sadece birini önüme gelirse, sadece altyapı yasası gelirse imzalamam” dedi.