Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar ekonominin toparlanmasıyla birlikte pandemi desteklerinde geri çekilişi tartışacak olan Fed’in çarşamba günkü faiz kararına göre pozisyonlanmasını sürdürüyor.

Geçtiğimiz hafta yüzde 1,45 ile üç ayın dip seviyesine gerileyen Amerikan 10 yıllık tahvil getirisi pazartesi akşamı, Fed’in “tapering” mesajı verebileceği endişesiyle tekrar yüzde 1,50 üzerine çıktı. Söz konusu getiri sabah saatlerinde yüzde 1,48 seviyesinden işlem görüyor.

JPMorgan Asset Management Küresel Piyasa Stratejisti Marcella Chow Fed’in enflasyon endişelerini bir kenara atmasının yatırımcıları yeterince ikna etmediğini belirtirken “Fed’in büyüme, enflasyon ve politika faizi beklentilerine odaklanmayı sürdüreceğiz” yorumunu yaptı.

Teknoloji hisseleri öncülüğünde yeni rekor seviyeye ulaşan S&P 500’de ise vadeliler artıda.

Asya Pasifik’te ise görünüm karışık. NATO Bildirisi sonrası Çin Borsalarında yüzde 1’e yakın kayıp görülürken Japon Topix ve Avustralya S&P/ASX 200 endeksi yükseldi.

Bloomberg Dolar Endeksi yatay.

Elon Musk’ın açıklamalarıyla ivme kazanan Bitcoin pazartesi günü yüzde 4,5 yükseldi ve 40 bin dolar barajını aşarak iki haftanın zirvesine ulaştı.

Yatırım bankacılığında normalleşme

Pandemi etkisinin geri çekildiği bir başka alan yatırım bankacılığı olacak gibi gözüküyor.

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon bankanın pandemide sıçrama yapan işlem gelirlerinde beklenenden daha fazla sert düşüş yaşanacağını açıkladı. Dimon ikinci çeyrekte işlem gelirlerinde yüzde 38 düşüş yaşanabileceğini bu gelirlerin 6 milyar dolar civarı gerçekleşebileceğini belirtti. JPMorgan CEO’su buna karşılık güçlü satın alma-birleşme aktivitesi sonucu bu alanda bankanın gelirlerinde artış bekliyor. Dimon ayrıca bankanın yıllık net faiz geliri tahminini de 55 milyar dolardan 52,5 milyar dolara çektiğini açıkladı.

Morgan Stanley CEO’su James Gorman da işlem gelirlerinde ilk çeyrekteki “patlayıcı” seviyeleri göremeyecekleri uyarısını yaptı. Pandemi ile birlikte Fed’in ultra gevşek para politikasına dönmesi ve piyasalarda yaşanan yüksek volatilite dev yatırım bankalarının işlem gelirlerinde önemli sıçramalara yol açmıştı.

Bu yılın başlarında JPMorgan Başkan Yardımcısı Daniel Pinto işlemlerde 2019’a daha paralel hacimler görüleceğini öngörmüştü.