Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

ABD Hazine tahvillerinin faizleri, ABD'de istihdamın Mart ayında beklenenden daha fazla arttığını gösteren verinin ardından yükselirken, ABD endeks vadeli kontratları kazançlarını sürdürdü.  Bloomberg Dolar Spot Endeksi yukarı yönde hareket etti.

Nikko Asset Management baş küresel stratejisti John Vail, "Büyük resme bakıldığında, çok güçlü iş gücü piyasası ekonomi için iyi bir işaret gibi görünüyor, ancak düşük enflasyon da finans piyasaları için cazip," dedi ve "Bu nedenle biraz ara bir durumdayız" şeklinde görüş bildirdi.

Erken saatlerde, küresel hisse senetleri, hem Çin hem de ABD'den gelen ticaret görüşmelerinde ilerleme olduğu yolundaki açıklamaların ardından hafifçe yükselirken, ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti. Çin hisse senedi vadelileri, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ticaret anlaşmasının metni konusunda ilerleme kaydedildiğine ilişkin haberin ardından yükseldi.

ABD^de tarım dışı istihdam Mart ayında, önceki aydaki 33,000'lik artıştan sonra 196,000 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, artışın 177,000 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Önceki ayın verisi 22,000 artıştan 33,000 artışa revize edildi.

TD Ameritrade ticaret strateji müdürü Shawn Cruz, "Bu veriler olumlu yönde geldi. İStihdam ve işgücü piyasası halen salam. Bu da ileride tüketicilerin güçleneceğini gösteriyor" dedi.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki haftanın en yüksek seviyesine çıkarken,  Euro Bölgesi tahvillerinin büyük kısmı da değer kaybetti. Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Avrupa Birliği'ne Brexit'i 30 Haziran'a kadar ertelemeyi teklif etmesinin ardından yükselişini tersine çevirdi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD ile müzakerelerde hızlı sonucu varmak için bastırırken, ABD Başkanı Donald Trump, Perşembe günü yaptığı açıklamada, "anıtsal" bir anlaşmaya varmanın birkaç hafta alabileceğini kaydetti. Görüşmelerde ilerleme sağlandığına ilişkin açıklamala hisse senetlerinde son dönemde görülen ralliyi destekledi. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi bu hafta altı ayın zirvesine çıktı. Ancak bu hareket, bazılarına göre, hisse senetlerini hayalkırıklıklarına karşı kırılgan hale getirdi.

Wells Fargo Asset Management fon yöneticisi Ann Miletti, ABD-Çin görüşmelerini işaret ederek,  "Haberlere bağlı satış olduğu şeklinde küçük de olsa bir risk var," dedi ve "Şeytan ayrıntılarda gizlidir. Bu anlaşma ne kadar güzel görünecek?é şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI) varil başına 62 dolar civarında harelet etti ve üst üste beşinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi. Bitcoin yükseldi ve 5,000 dolar civarında seyrediyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 08:54'te yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1'den az yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi  yüzde 0.2 yükseldi.
*Euro dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.1220 seviyesinde kalırken, yen yüzde 0.1 zayıflayarak 111.81 seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 1.3037 seviyesine geriledi.
*MSCI Gelişen Ülke Paraları Endeksi fazla değişmedi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 2.54 seviyesine çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan tırmanarak yüzde 0.02 seviyesine ulaştı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan yükselerek yüzde 1.13 seviyesini gördü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.3 yükselerek varil başına 62.26 dolara çıktı.
*Altın yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,286 dolara geriledi.
*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.2 düştü.

(16:20'de güncellendi)