Advertisement

(15:55'te güncellendi)

Yatırımcılar, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına ilişkin ilerlemelerin dikkatleri üzerine çekmeye devam etmesi ile birlikte, haftaya temkinli başladı ve buna bağlı olarak, hisse senetleri ve tahviller yatay seyretti. Petrol, Libya'daki çatışmaların artmasının arz endişelerini güçlendirmesi sonrası değer kazandı.

Stnadard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, ABD'de gösterge endeksin geçen haftayı altı ayın zirvesine çıkmasına yardımcı olan kazançlarla kapamasının ardından hafifçe gerilerken, Stoxx Europe 600 Endeksi fazla değişmedi. Şanghay'da ralli etkisini kaybederken, Tokyo'da işlem gören hisse senetleri, yenin yükselmesinin etkisi ile geriledi. Sydney'de hisseler yükseldi ve Hong Kong'da ılımlı kazançlar vardı. ABD Hazine tahvilleri ve dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın büyümeyi destekleme konusunda Fed üzerindeki baskıyı artırmasının ardından sakin seyretti.

Petrol, OPEC üreticisi Libya'da çatışmalardaki artışın ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısında Mayıs ayından bu yana görülen en büyük artışı dengelemesinin ardından kazançlarını sürdürdü. Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel seçimlerde İstanbul'da "büyük çaplı" usulsüzlükler yapıldığını kaydetmesinin ardından Türk Lirası değer kaybetti.

Birçok varlığın oldukça iyi bir performans gösterdiği çeyreğin ardından, yatırımcılar, ABD-Çin ticaret görüşmelerinde anlaşma çıkmasının yakın görünmesi ve ABD ekonomisinin olumlu işaretler göstermesi ile birlikte, kazançların sürmesine yol açabilecek faktörleri değerlendiriyor. Trump'ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow, ABD ve Çin'i işaret ederek, her iki tarafın anlaşmaya çok yakın olduğunu ve üst düzey yetkililerin bu hafta görüşeceğini söyledi. ABD'de Cuma günü açıklanan güçlü istihdam verileri, Trump'ı Fed'e faiz indirmesi ve bilanço küçültmeyi sonlandırması yolunda çağrıda bulunmaktan alı koyamadı.

AMP Capital Investors Ltd. yatırım stratejisti Shane Oliver, "Değerlemeler tamam, küresel büyümenin yılın ikinci yarısına sarkması bekleniyor, para ve maliye politikaları piyasaları destekleyici hale geliyor ve ticaret savaşı zayıflıyor," dedi ve "Bu durum 2019 yılının bütününde hisse senetlerine destek sağlamalı" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer tarafta, sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in hem kamuoyuna hem de siyasetçilere Brexit planında uzlaşmaya varmak için çağrıda bulunmasının ardından hafifçe yükseldi. Demir cevheri vadelileri Singapur'da, yatırımcıların dikkatlerini arz tarafındaki zorluklara çevirmesi ile birlikte yaklaşık beş yılın en yüksek kapanışını gerçekleştirmeye yöneldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle:

*ABD bankaları, JPMorgan ve Wells Fargo öncülüğünde bilançolarını açıklamaya başlıyor.
*İsrail'de Salı günü seçimler yapılacak.
*Dünya Bankası ve IMF'in yıllık Bahar Toplantıları Salı günü Washington'da başlıyor.
*Avrupa Merkez Bankası Çarşamba günkü toplantısında muhtemelen gösterge faizi değiştirmeyecek. Yatırımclar TLTRO ile ilgili ilave detaylara bakacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:29'da yüzde 0.05'te az düştü.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 geriledi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 tırmanarak altı ayın zirvesine çıktı.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.3 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez aşağı yönde hareket etti.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 tırmanarak yaklaşık sekiz ayın zirvesini gördü ve yükselişini sekizinci güne taşıdı.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 yükselerek yaklaşık altı ayın zirvesine ulaştı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 ile yaklaşık 3 haftanın en büyük artışını gerçekleştirerek 1.1246 ile yaklaşık iki haftanın zirvesine çıktı.
*Sterln dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.3048 seviyesine ulaştı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek 111.45 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 2.50 seviyesine çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.00 seviyesine indi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 1.107 seviyesine geriledi.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 2.48 seviyesine tırmandı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 değer kazanarak varil başına 63.37 dolar ile beş ayın zirvesine tırmandı.
*Altın yüzde 0.4 ile iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek ons başına 1,297.46 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

(15:55'te güncellendi)