Küresel piyasalarda Powell'ın toparlanma yorumu yankılandı
Küresel piyasalarda ekonomik toparlanmanın seyri açısından veri akışı dikkatle takip edilirken, Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözleri de fiyatlamalar üzerinde etkili oldu. Powell, ABD'de ekonomik toparlanmanın "gerçek ilerleme kaydettiğini" ancak bu kazanımların eşit dağılmadığını söyledi
Fed Başkanı Powell’ın ekonominin 'gerçek ilerleme kaydettiği' ancak bu toparlanmanın 'eşit dağılmadığı' yönündeki değerlendirmelerinin ardından Wall Street endeksleri haftanın ilk işlem günün karışık bir tabloyla tamamlarken yeni işlem gününde de vadelilerde ilk fiyatlamalar negatif oldu.
Pazartesi günü özellikle teknoloji hisselerindeki satış dikkat çekti. Emtia ve sanayi hisseleri S&P 500 endeksinin yüzde 0,27 yükselişle kapanmasını sağlarken, Nasdaq 100 ise Tesla ve Amazon hisseleri öncülüğünde yüzde 0,44 kayıpla günü tamamladı.
Asya borsalarında da yeni işlem gününde karışık seyir izlendi. Nisanda yüzde 6,9 yükselişle aralıksız 5 ay boyunca Asya’daki benzerlerini geride bırakan Tayvan borsası sabah yüzde 3'ün üzerinde geriledi. Güney Kore borsası düşerken, Hong Kong Hang Seng ve Avustralya S&P/ASX hafif yükseldi.
Japonya ve Çin’de ise piyasaların kapalı olması işlem hacimleri üzerinde düşürücü etki yapıyor.
Powell: Ekonomik toparlanma eşit dağılmadı
Fed Başkanı Jerome Powell, ABD’de ekonomik toparlanmanın “gerçek ilerleme kaydettiğini” ancak bu kazanımların eşit dağılmadığını söyledi.
Pazartesi günü ABD’nin Ulusal Topluluk Yeniden Yatırım Koalisyonu’na (NCRC) hitap eden Powell, “Burada, ABD’de ekonomik görünüm açık şekilde güç kazanıyor. Ancak bu toparlanma, daha düşük ücretli işlerde daha yavaş ilerliyor” dedi.
Powell, Şubat ayında en düşük gelirli çalışanların yüzde 20’sinin hala işsiz olduğuna işaret etti. Bu oran en yüksek ücretli çalışanlarda yüzde 6 seviyesinde.
Powell, pandeminin ilk günlerinden beri, durgunluğun yükünün, en çok bunu karşılayabilecek durumda olmayanlara, özellikle de hizmet sektöründeki düşük gelirli işçilere düştüğünü defalarca dile getirmişti. Her ne kadar 2021 yılının ilk üç ayında bordrolu çalışan sayısında ortalama 539.000 artış yaşansa da, maaş bordrosu istihdamı hala 8,4 milyon ile pandemi öncesi seviyelerin altında.
Powell, “Fed, bu uzun süredir devam eden eşitsizliklere odaklanıyor çünkü bunlar ekonomimizin üretken kapasitesi için yük oluşturuyor. Tam potansiyelimize ancak herkes refahın faydalarına katkıda bulunabildiği ve bunları paylaşabildiği zaman ulaşacağız.” dedi.