Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Tahvil satış dalgasının durması ve Çin’in krizdeki gayrımenkul sektörünü destekleyici adımları açıklaması bugün hisse senetleri piyasalarında risk iştahını yükseltti.

MSCI Asya Pasifik endeksi beş işlem günlük düşüşüne son verirken yükselişlere Hong Kong Hang Seng öncülük etti.

Yüzde 1 civarı düşüşle kapanan Amerikan Borsalarında vadeliler toparlanma işareti verdi.

Bloomberg Dolar Endeksi 1.170,8 puanda yatay. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin çoğu dolara karşı ılımlı yükselirken TCMB kararı öncesi Dolar/TL yüzde 0,1 yükselişle 13,44 seviyesinde seyrediyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi bir baz puanlık düşüşle yüzde 1,85’te, Avustralya 10 yıllık tahvil getirisi ise yüzde 2’de.

Küresel piyasaların gündeminde Endonezya, Ukrayna ve Norveç merkez bankaları faiz kararı ile Euro Bölgesi nihai TÜFE verisi yer alıyor.

Biden'ın ilk yıl mesajları piyasalarda da yankı buldu

ABD Başkanı Joe Biden Rusya ile Ukrayna geriliminden enflasyona ve petrol fiyatlarına kadar önemli başlıklar hakkında konuştu.

Rusya’nın Ukrayna için “harekete geçeceğini” düşündüğünü belirten Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in topyekun bir ilhaktan sakınabileceğini öngördü.

Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda ABD ve Avrupalı müttefiklerin Moskova’ın ağır ekonomik sonuçlara katlanması gerektiği yönünde hemfikir olduklarını belirtti.

Biden enflasyon konusuna da değinirken son 40 yılın en yüksek enflasyonunu düşürmenin Fed’in görevi olduğunu belirtti ve “Fed’in fiyat baskılarıyla mücadele için desteği yeniden ayarlamasının uygun olduğunu” söyledi.

Biden Fed bağımsızlığını desteklediğini de sözlerine ekledi. Yükselen petrol fiyatları hakkında da konuşan Biden petrol fiyatlarını düşük tutmak için baskı yapmaya devam edeceğini bildirdi. Biden, Çin’e yönelik tarifeleri gevşetmek için ise henüz hazır olmadıklarını söyledi.

Çin Merkez Bankası (PBOC) gösterge konumdaki kredi ana faiz oranlarında indirime gitti.

PBOC Banka, bir yıl vadeli kredi ana faiz oranını (LPR) 10 baz puan azaltarak yüzde 3,80'den yüzde 3,70'e indirdi.

Çin Merkez Bankası geçtiğimiz ay da 1 yıl vadeli LPR'yi yüzde 3,85'ten yüzde 3,80'e düşürmüştü.Çin MB, 5 yıl vadeli LPR'de ise Nisan 2020'den bu yana ilk kez indirime gitti ve faiz oranını 5 baz puan düşürerek yüzde 4,65'ten 4,60'a çekti.

Analistler, Çin MB'nin para politikasını bu yılın ilk yarısında gevşetmek için biraz daha alanı olduğunu, Mart ayında yapılacak yıllık parlamento toplantısında belirlenecek büyüme hedefinin bu konuda
belirleyici olacağını ifade ediyorlar.

Capital Economis ekonomiti Sheana Yue'ye göre Çin MB, 1 yıl vadeli LPR'de yılın ilk yarısında 20 baz puan daha faiz indirimi yapabilir.