Mağara adamları geri döndü
-
İlk insanların yaşadığı, Paleolitik, Mezolitik ve Tunç Çağı'na ait buluntulara rastlanan Tekkeköy Mağaraları'nın etrafına, Taş Devri insanlarının yaşamlarını anlatan heykeller konuldu
İlk insanların yaşadığı, Paleolitik, Mezolitik ve Tunç Çağı'na ait buluntulara rastlanan, Türkiye'de Antalya Karain Mağaraları'ndan sonra en eski yerleşim yeri olduğu tespit edilen Tekkeköy Mağaraları'nın etrafına, Taş Devri insanlarının yaşamlarını anlatan heykeller konuldu.
Paleolitik, Mezolitik ve Tunç Çağı dönemlerinde insanların yaşadığı Tekkeköy Mağaraları'nın turizme kazandırılması için yapılan çalışmalar tamamlandı. Mağaraların etrafında bulunan 5 bina kamulaştırılarak belediyeye devredildi. Tekkeköy Belediyesi, kamulaştırdığı binalara, imitasyon (taklit) müzesini kurdu. Müzenin etrafına, Taş Devri'nde yaşayan mağara adamlarının yaşam tarzını anlatan heykeller yerleştirildi.
Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, AA muhabirine, Tekkeköy Mağaraları'nda Frigler, Hititler, Rumlar gibi birçok uygarlığın yaşadığını söyledi.
Tekkeköylülerin mağaralara yıllarca sahip çıkmadığını anlatan Tekin, şöyle konuştu:
"Tekkeköy Mağaraları'nın etrafındaki binaları kamulaştırdık. Mağaraların etrafında temizlik çalışması yaptık. Şimdi turizme kazandırmak için Türkiye'nin ilk imitasyon müzesini kuruyoruz. Yani milattan önce 60 bin ile 10 bin yılları arasında yaşanan evrelerdeki insanoğlunun yaptığı, kullandığı eserleri imitasyon ederek sergileyeceğiz. Yine bu kapsamda müzelerin etrafına Taş Devri'nde yaşamış insanların heykellerini yerleştirdik."