Advertisement
HABERLER ABONE OL

Rezervleri güçlendirme stratejisi kapsamında sıfırlanan BOTAŞ'a Döviz satışları yeniden başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayında BOTAŞ'a 269 milyon dolar satış gerçekleştirdi.

BOTAŞ'a döviz satışları Ocak ayında 6 yılın ardından sıfırlanmıştı. Ocak-Mayıs döneminde de BOTAŞ'a döviz satışı yapılmamıştı.

TCMB Aralık 2014 tarihinden bu yana BOTAŞ'a döviz satışı gerçekleştiriyordu. Aralık 2014'te döviz satışlarının başlamasının ardından BOTAŞ'a takip eden 4 ay boyunca 1 milyar doların üzerinde döviz satışı gerçekleşmişti.

2014'ten bu yana TCMB BOTAŞ'a toplamda 44,9 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirildi. 6 yıllık süreçte döviz satışlarının en yoğun olduğu yıl 2015 olarak kaydedildi. 2015 yılında TCMB, BOTAŞ'a 10,5 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi. Satışların en düşük olduğu yıl ise 2016 yılı oldu.

Para ve Kur Politikası metninde kademeli düşüş mesajı verilmişti

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun daha önce yaptığı açıklamalarda 'yol haritası' olacak dediği 2021 Para ve Kur Politikası Metni'nde piyasa şartlarının elverdiği ölçüde BOTAŞ'a yapılan döviz satım tutarlarının kademeli azaltılması vurgulanmıştı.

Metinde konuyla ilgili olarak, "Enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmı Hazine veMaliye Bakanlığı ile TCMB tarafından piyasa koşullarına göre doğrudan karşılanabilecektir. Bu kapsamda piyasa şartları elverdiği sürece döviz satım tutarı kademeli olarak azaltılabilecektir." ifadeleri yer almıştı.