Bu yılın 2'nci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında marjinal fonlama oranı (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 9,25'te, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25'te ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) yüzde 8'te sabit tutulurken, Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranı ise yüzde 11'den yüzde 11,75'e yükseltildi.
Ocak ayındaki toplantıda yüzde 10'dan yüzde 11'e çıkarılan GLP, son dönemde Merkez Bankasının etkin kullandığı bir para politikası aracı haline gelirken, GLP özellikle döviz kuru üzerinde etkili oluyor.
Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, Merkez Bankasının kararını olumlu bulduğunu, önümüzdeki dönemde yıllık enflasyonun yüzde 11'i geçeceğini ve Türkiye'ye özgü risklerin de devam ettiğini belirtti.
"Böyle bir durumda kurun istikrar kazanması için faiz artırımı şarttı ve TCMB de bunu yaptı" diyen Kanlı, bu faiz seviyesi ile TL üzerindeki spekülatif hareketlerin engellenebileceğini ifade etti.
Kanlı, ancak mevcut riskler ve yüksek enflasyon göz önünde bulundurulduğunda TL'de oynaklığın devam edebileceğini söyledi.