Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yapı Kredi Özel Bankacılık Satış Yönetimi Başkanı Abdullah Kutucu, müşterilerin mevduata alternatif ürün arayışının da etkisi ile mevduat dışı nitelikli yatırım ürünlerinde yıllık yüzde 20’yi aşan büyüme yakaladıklarını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Kutucu, bu dönemde öne çıkan bir diğer ürünün de hisse senedi olduğunu ifade etti. Sektördeki yatırımcı sayılarında çok ciddi artışlar görüldüğünü ifade eden Kutucu, "Yapı Kredi’de ise hisse yatırımcı sayısını son bir yılda neredeyse ikiye katladık" dedi.

'Dijitalleşmenin en somut göstergesi olan ürün hisse senedi'

Hisse senedinin dijitalleşmenin en somut göstergesi olan ürün olduğunu kaydeden Kutucu, bu ürünü kullanan müşterilerinin yüzde 100’ünün dijital kanallardan işlem yaptığını belirtti. Hisse senedi bu kadar ilgi odağı iken yatırımcılar için piyasaları takip eden, sağladığı piyasa bilgisi ile kullanıcılara hisse senedi yatırım tavsiyelerinde bulunan “Akıllı Borsacım”ın en ilgi gören dijital ürün olduğunu vurgulayan Kutucu şöyle devam etti: "Yatırımcılar, kulaktan dolma tavsiyeler ile hisse senedi yatırımında bulunuyor, ancak bunu ne zaman almaları ya da ne zaman satmaları gerektiği onlar için bir soru işareti, tabi uzman görüşü gerektiren bu tavsiyelerin içeriğinin ne kadar doğru olduğu da bilinmiyor. İşte bu noktada ‘Akıllı Borsacım’ devreye giriyor. Yapı Kredi Yatırım’ın tecrübeli uzmanları tarafından hazırlanmış detaylı araştırma raporlarında yer alan genel yatırım tavsiyeleri, dijital kanallar üzerinden yatırımcılara ulaştırılıyor. Yatırımcılar, kendilerine önerilen hisse senetlerine diledikleri yatırımı ister Yapı Kredi İnternet Şubesi’nde isterlerse de Yapı Kredi Mobil’den, tek tuşla yapabiliyorlar."

'Yatırım fonları öne çıktı'

Bu dönemde öne çıkan bir diğer ürünün ise yatırım fonları olduğunu belirten Kutucu, çeşitli risk ve getiri beklentisine sahip müşteri profillerine hitap eden, farklı içerik ve stratejileri barındıran yatırım fonları ile dünyadaki trendleri takip ederek ürün portföylerini genişletmeye devam ettiklerini söyledi. Son dönemde oldukça yüksek talep gören altından sonra yatırımcıların ilgi göstermeye başladığı bir diğer kıymetli maden olan gümüşün ön plana çıktığın altını çizen Kutucu, "Biz de gelen talepleri karşılamak için gümüş fonumuzu hayata geçirdik. Global piyasalarda Amerikan teknoloji şirketlerine yatırım yapan Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi fonumuz belirli bir temaya yatırım yapan alternatif yatırım fonlarımız arasında yer alıyor" dedi.

'Üç müşteriden ikisi dijital kanalları aktif kullanıyor'

Özel bankacılık tarafında veri analizinin önem kazanmaya devam ettiğini belirten Kutucu, burada çok yoğun olarak müşteri alışkanlıkları, müşteri beklentileri ve yatırımcı profil testi ile tespit ettikleri, müşterinin alabileceği riskler ve piyasada yapabileceği yatırımlarla ilgili alternatiflerin tespiti üzerinde durduklarını söyledi. Pandemi döneminde müşteri alışkanlıklarında beklediklerinin çok üzerinde bir değişim olduğunu ifade eden Kutucu, "Bu dönemde müşteri işlemlerinin kesintisiz devam etmesi istediğini gösterdi. Bu anlamda dijital taraftaki ürünleri kullanmayı çok fazla tercih etmeye başladılar. Özel bankacılıkta müşteri profili ağırlıklı olarak orta yaşın üzerinde oluşuyor. Ama bu müşterilerin yüzde 55'i dijitali kullanmayı tercih etti. Mayıs ayında özel bankacılık tarafında yapılan bütün bankacılık işlemlerinin yüzde 89'u mobil onay ile gerekleşti" dedi. Yaptıkları araştırmada, müşterilerin yarısından fazlasının pandemi süreci sona erse bile dijital işlemler yapmayı, şubeye gelerek değil de görüntülü görüşmeler yapamaya devam edeceklerini söylediklerini belirten Kutucu, "Dijitalleşme konusunda özel bankacılık tarafında beklediğimizin de üzerinde bir müşteri talebiyle karşılaştık. Bundan sonra da benzer şekilde devam edeceğini öngörüyoruz" dedi.

Daha önce dijital kanallara karşı tereddütle yaklaşan bir grup müşterinin de günlük hayatlarındaki birçok alışkanlık gibi bankacılık için de dijital kanalları tercih etmeye başladığını gördüklerini belirten Kutucu, "Dijital kanallarımızda yatırım ürünleri ile ilgili geliştirmeler, şube kanalından yapılan işlemlerdeki müşteri talimatlarının dijital kanallardan onaylanabilmesi ve değişen müşteri beklentilerine cevap verecek iletişim faaliyetleri neticesinde dijital kanallarımızı kullanan müşteri sayımız yüzde 25 oranında arttı. Şu anda her 3 müşterimizden 2 tanesi dijital kanallarımızı aktif olarak kullanıyor. Bu davranış değişikliğinin kalıcı olmasını bekliyoruz" dedi.